2011. november 30., szerda

A kutya eredete


A kutya a farkassal, rókával és sakállal egy családba tartozik. A kutya őse egy apró, fán élő ragadozó, a Miacis. Ennek leszármazottja a Tomarctus, mely a rókához hasonlatos állat lehetett. Ez később kipusztult, de a Földön már ekkorra a farkasok és sakálok elnépesedtek.

Az evolúció során a kutya és kutyafélék családjának tagjai a füves pusztán való zsákmányszerzéshez alkalmazkodtak. A szárazföldi ragadozóknál igen korán bekövetkezett a kutyaszerűek (Canoidea) és a macskaszerűek (Feloidea) csoportjainak szétválása.

A kutya legközelebbi rokonaival (farkas, prérifarkas, számos sakálfaj) a Canis nemhez tartozik. Ide soroljuk a rókát, hiénát, afrikai vadkutyát, nyestkutyát, összesen 21 fajt. Ezen állatok viselkedésében ezért nagyon sok hasonlóság fedezhető fel. A Canis nem, közel 2 millió éve jelent meg a Földön.

Ezek a kutyaszerű élőlények nemigen különböztek a ma élő kutyáktól. A kutyafélék családja az evolúció során csaknem 60 nemet hozott létre, ebből azonban csupán egy maradt fenn, a házi kutyák nemzetsége. Az ide tartozó nagyszámú típus és fajta egytől egyig a farkas leszármazottja, nem önálló fajok, mind a Canis Familiaris gyűjtőnév alá tartoznak. A kutya az egyetlen olyan állatfaj, mely tudományos nevében megkapta a családhoz tartozó familiaris jelzőt.



Több száz éves kutatómunka és nagyon sok tanulmány eredményeként az anatómusok és etológusok ma már tudják, hogy a kutya közvetlen őse a farkas (Canis lupus). Ezt a kapcsolatot már DNS adatok is bizonyítják, de erre utalnak a viselkedéssel kapcsolatos jegyek is. A farkas és a kutya azonos hangadása is ezt a tényt erősíti.

 A farkasok társas lények. Igen változatos szerveződésű és méretű közösségeket találhatunk náluk. Egyes falkákat a vezérállat uralja. A falkatagok önként lépnek be a közösségbe, majd egyéni képességeik révén kerülnek a rangsor megfelelő fokára. A farkasok bundájuk tekintetében is igen nagy változatosságot mutatnak. A vadászat azonban megtizedelte számukat, de míg ez nem történt meg, a farkasok a legelterjedtebb szárazföldi emlősök voltak.



A kutyának a farkassal sok közös vonása fedezhető fel. A háziasított kutya viselkedésmintáinak jelentős része visszavezethető a falkában élő farkasokéra.

Az ember 15 000 évvel ezelőtt már kunyhókat épített, és gyors népességnövekedés következett be. Ennek eredményeként a vadászó életmódot fel kellett adniuk, helyette a vadon élő állatokat próbálták befogni, háziasítani és szaporítani. Ez a domesztikáció. Az első háziasított állat a kutya volt, utána jött a juh, majd pedig a kecske.

A kutyák néhány országban kiemelkedő szerephez jutottak. Az ókori Egyiptomban a halott mellé temették hű kutya társát is. Istenük Anubisz, hitük szerint félig kutya félig sakál volt. 



A hinduk szerint, aki életében rosszul bánik a kutyákkal, az büntetésből kutyaként születik vissza a földre.

A kutyafajták tenyésztése időszámításunk előtt, 7000-5000 idejére tehető. Azonban a tudatos tenyésztés csak a múlt századra jellemző. A legtöbb fajta ekkor alakult ki. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése