2011. november 8., kedd

A kopasz macska


   A bundás cicákhoz szokott ember első pillantásra meglepődik egy kopasz macska láttán. Talán visszataszítónak is találja a csupasz állatot. Pedig, ha nem is a megszokott szőrgombóc, tulajdonságaiban ugyanolyan hízelgő, doromboló, szeretni való teremtés.

  Az első szfinx macskát 1900 körül fedezték fel, de jóval korábbról találhatunk feljegyzéseket kopasz macskáról. Ezek szerint az aztékok nemcsak kopasz kutyát tartottak, de kopasz macskáik is voltak. Az újabb időkben találkozhatunk kopasz egérrel, tengeri malaccal, patkánnyal is. Vajon mi hozta létre ezen állatok kopaszságát? Talán valamilyen betegség áll a háttérben?
  A tudomány kiderítette, hogy a kopaszság spontán mutáción alapul. A génmutációk befolyásolják az állat küllemét, így az általa hordozott mutáns gén következtében teljesen más lehet, mint szülei.
  A szfinx macska kopaszságáért egy recesszíven öröklődő gén a felelős. Vagyis, ha mindkét szülő hordozza a szőrtelenség génjét, kopasz szfinx kölykök fognak születni. A szőrtelenséget okozó génmutáció nem különbözik azoktól a változatoktól, melyek a különleges szőrzetért vagy a színért felelősek.  

  Egyébként a szfinxek nem teljesen kopaszok. Tapintásuk olyan, mintha őszibarackot simítanánk, vagyis pici, milliméteres szőrbundát viselnek. Mindenesetre a szőrallergiában szenvedő gazdiknak kifejezetten alkalmas a szfinx házi kedvencnek. Bár a rossz nyelvek szerint az állatról lehámló bőrdarabkák is okozhatnak allergiát.

  Tévhit az is, hogy a szfinx többet eszik, mint szőrős társai, mert több kalóriát éget el, mellyel fűti kopasz testét, ezáltal testhőmérséklete is magasabb. Csak érzéki csalódás, ha simogatáskor forróbbnak érezzük.

  Az sem igaz, hogy könnyebben megfázik és betegesebb, mint a bundával született kedvencek. A szfinx nem kényesebb az átlagos macskáknál. Viszont ugyanolyan kedves, könnyen válik családtaggá, kíváncsi, mindenhol ott van, kiköveteli magának az odafigyelést. A szfinx macska rajongói úgy jellemzik, hogy egy rész kutya, egy rész majom, egy rész gyermek és egy pici rész macska. Mindemellett nagyon intelligens állat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése