2011. november 24., csütörtök

Hogyan válasszunk nyuszit...

    Az a legfontosabb, hogy nyuszink egészséges legyen. Ezt mi magunk is ellenőrizhetjük mikor kedvencüket kiválasztjuk.
A jó kondícióban levő kisnyúl élénk tekintetű, hatalmas mozgásigénnyel bír. Folyton fekvő, sarokban gubbasztó nyulat ne válasszunk!



    Az első, ami szemünkbe ötlik, a bunda állaga. Ez legyen mindig tiszta, ne legyen kopott, foltokban hiányos. Az egészséges szőr csillogó és egységes. Ha a szőrt szétnyitjuk a bőr állapotát is megtekinthetjük. Ha piros és gyulladt, bőrbetegségre utal.





    Ezután vizsgáljuk meg a fülek állapotát. Ügyeljünk arra, hogy azok tiszták legyenek belül. Lógófülűnél a fülkagylók ne látsszanak semmilyen szögből (ez a standard). (A lógó fülűeknek csak négyhetes koruktól kezd lekonyulni a fülük, de néha ez három hónapnál is tovább tart. Annál jobb, minél hamarabb megtörténik.)

    Ha egy kis zajt csapunk meggyőződhetünk nyuszink hallásáról is, amelyik nem figyel a zajokra, ne vegyük meg!

    Majd térjünk át a szemekre. Ezek legyenek mindig tiszták és élénk tekintetűek.

    A nyulak számára létfontosságúak az állandóan növésben levő metszőfogaik. A nyúlnak felül két pár, alul egy pár metszőfoga van. Ezek a felső „dupla” metszőfogak különítik el őket a valódi rágcsálóktól, amelyeknél egy-egy metszőfog nő. 


    Rendkívül fontos tehát, hogy ezek a fogak szabályosan álljanak és elöl pontosan érjenek össze, hiszen csak így biztosíthatják egymás megfelelő koptatását. Ha nem a megfelelő szögben nőnek – ami lehet öröklődő hiba vagy tartási hiba is (ez még vitatott) –, az állat nem tud rendesen enni. 

    Az alábbi ábrákon láthatók a metszőfogak oldalnézetből:

 Normál fogállás


Enyhe záródású fogazat



Súlyos rendellenesség

    A fogakat azonban ne csak vásárláskor, hanem legalább havonta ellenőrizzük, mivel kis nyuszink növekedésével (állkapocs és állcsont növésével) a fogak torzulhatnak. Kifejlett nyulaknál ez a veszély már nem áll fenn, de előfordulhat, hogy ha nem rágcsálhat eleget, így túlzottan megnőhet a foga.


    A test másik végére is ügyeljünk: a farok környéki csapzott szőrzet emésztőrendszeri problémára utalhat. Nézzünk körül a ketrecben is, az ürülék nem lehet túl puha vagy folyós. Bár a hasmenés néha csak az állat hibás étrendjének következménye, de lehetnek súlyosabb okai is.



Társaság vagy magány

    A vásárlók számtalanszor tették már fel ezt a kérdést. A vélemények azonban megoszlanak. Ha egy nyuszit veszünk, és rendszeresen foglalkozunk vele, nem lesz magányos. Mi leszünk a társasága, fajtársként kezel minket. Viszont ha mindenképpen párban szeretnénk őket, akkor tudnunk kell a következőt.

    Ha nőstényt és bakot veszünk (ivarérés után is együtt tartjuk őket) sok kis nyuszival fog bővülni a társaság. Két bak nem fér meg egymással, gyakoriak a verekedések, súlyosan megsebesíthetik egymást. Két nőstény jól megfér egymással, azonban választáskor még igen nehéz megállapítani az egyedek nemét. A nyúl még tartható tengerimalac társaságában. Más kisállatokkal, (különböző igényeik miatt) nem praktikus együtt tartani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése