2011. november 2., szerda

Kutyafalkák- avagy a kutyák csoportosulnak?

    A kutyacsoportok szerveződése eltér a farkasokétól. Az elvadult kutyák és városi kóbor ebek falkáit több kutató is vizsgálta. Kiderítették, hogy kialakulhatnak ugyan stabil 5-6 egyedből álló területvédő csoportok, ahol a domináns pár a központ. Azonban gyakran megfigyelhetőek csak kanokból vagy szukákból álló csoportok is. Ezek a farkaséhoz mérten sokkal lazább hierarchiára épülnek. Családi csoport-asszociációk jönnek létre. Ezen családok területei sokszor átfedik egymást. 

  
  Feltűnő az is, hogy a farkasokhoz képest egy stabil kutyafalkában gyakorlatilag alig figyelhető meg olyan viselkedés, mely a csapattársak közötti nyílt vetélkedésre utalna.
Az egyedek között fejlett kommunikáció zajlik, s az egyedek közötti rangsor helyzettől függően változhat.
Ivarzáskor pl. dominancia hierarchiák alakulhatnak ki.




    A farkasoknál sokkal erőteljesebben vannak jelen a viselkedési jelzések. A kutyák azonban sokkal szabadabban használják ezeket. Egy-egy viselkedést többféle helyzetben sokféle jelzés jelezhet (fül és a farok jelzései).



    A kutyáknál már az agresszió mértéke is csökkent. Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, ha idegen kutyák spontán találkoznak, ritkán jön létre agresszív viselkedés, tényleges támadás.

    Ezzel szemben idegen farkasok gyakran összecsapnak, melyek akár súlyos sérülésekhez is vezethetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése