2011. november 21., hétfő

Cukorbetegség macskáknál?


  Talán már nem is csodálkozunk ezen a kérdésen, ha belegondolunk, hogy a diabetes az emberek között népbetegségnek számít. Miért éppen a macskák vagy kutyák maradnának ki ebből a „jóból”.
  Mindenesetre jó résen lenni, és ha kedvencünk túlzott vízfogyasztását és ennek következményeként nagy mennyiségű vizeletürítését észleljük, gyanakodjunk cukorbetegségre.

  Gyanúnkat igazolhatja a speciális vizelet teszt, melynek indikátor-papírcsíkja kimutatja a vércukor szintet. Persze, ha értünk hozzá, hogy mit is mutat a papírcsík, érdemes üres, tiszta almos tálcában begyűjteni a cica éjszakai vizeletét. Ezt a macerás műveletet kiiktathatjuk, ha azonnal felkeressük állatorvosunkat. Ha olyan orvosunk van, aki jól ismeri állatunkat, nem valószínű, hogy az elaltatást fogja javasolni, hanem a pontos diagnózis felállítása után, akár inzulininjekciós kezelést is javasolhat.

  Az állatok esetében nehezebb a betegség stabilizálása, mint az embernél, de megfelelő diéta betartásával, súlyosabb helyzetben inzulin adásával ez biztosítható. A cukorbaj nem végzetes kimenetelű, de ha elhanyagoljuk, vagy nem veszünk róla tudomást, előbb-utóbb vesekárosodást, idegrendszeri, keringési problémát okoz. Súlyos esetben kialakulhat a diabeteszes kóma, amely viszont már végzetes lehet.


   Talán a legnehezebb dolog a cukorbeteg cica diétájának betartása, főként, ha kedvencünk kijárós. Ha végre sikerült beállítani a vércukorszintnek megfelelő ételmennyiséget, mindent felboríthat egy madár, vagy egér elfogyasztása. A lakásban tartott macskáknál a finnyásság lehet gátló tényező, ugyanis nem biztos, hogy egyből elfogadja a diabeteszes diétát. Az orvos által előírt ételekbe kezdetben keverjünk kevés hal vagy csirkehúst, majd a húsok arányát fokozatosan csökkentsük a diétás étel javára. A gazdi mérhetetlen türelmére van szükség ahhoz, hogy válogatós kedvence rászokjon a diétás étrendre.

  Az orvos utasítása szerint inzulininjekcióra is szüksége lehet cicánknak, sőt napjában két alkalommal is. Ez esetben egyszerűbb, ha a gazdi megtanulja az injekció beadását, minthogy állandóan az orvoshoz vigye emiatt az állatot. Biztos, hogy nehezebb, és lelkileg megviselőbb a kedvenc szurkálása, mintha saját magát injekciózná az ember, de a cica további léte forog kockán, ezért a jó gazda meg fogja tanulni.

  Ha kiderül kedvencünkről, hogy cukorbeteg, ugyanúgy, mint az ember esetében, meg kell tanulni együtt élni a betegséggel. A gazda hozzáállásán múlik, hogy a cica betegsége 
ellenére hosszú életet éljen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése