2011. november 28., hétfő

Munkakutyákról tudunk, de vannak-e munkamacskák?


  Már hogyne lennének. Hiszen a macska háziasításának története onnan indul, hogy felfedezték kiváló vadásztevékenységét és azt már az ókori Egyiptomban, a gabonatárolók őrzésénél kamatoztatták. Természetesen nem is kell ez ügyben visszamennünk a régmúltba, hiszen a mai napig egerésző alkalmazottként tartják a macskát a falusi portákon. Hamar kitapasztalta az ember, hogy amelyik háznál macska él, ott nem szívesen maradnak meg az egerek, patkányok és egyéb rágcsálók.

  A macska évszázadokon keresztül dolgozott a tengereket járó hajókon. Itt is a rágcsálók pusztítása volt a feladata, de némely hajósnemzet matrózai szerencse állatként is tisztelték.


  

  Természetesen sokkal könnyebb és előkelőbb munkakör jutott az uralkodók cicáinak. Ezeket a cicákat kényeztették és a fő feladatuk a reprezentáció volt, de olyan címeket is kiérdemeltek ez által, mint a japán császár udvarhölgye, vagy egy angol miniszter hivatalos egérfogója.

  Mai világunkban sokszor találunk macskát lábadozó betegek társaságában, mivel az orvosok rájöttek, hogy a doromboló állatka jelenléte, dörgölőzése és a simogatása jótékonyan hat a betegre. Számos európai országban találkozunk terápiás macskákkal drog, mozgás rehabilitációt vagy egyéb utókezelést végző intézményekben.
  Sőt, alkalmaznak idősotthonokban is macskákat. Ezek az állatok teljes ellátást és a kötelező oltásaikat kapják, mintegy a munkadíj fejében.

  Nálunk még elvétve, de azért akad gyógyításban részt vevő cica, főként pszichológus veszi igénybe segítségét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése