2011. november 13., vasárnap

Az ember és háziállatai


  Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a tényeket, mondhatnánk, hogy az emberiség fennmaradása az általa évezredekkel ezelőtt megszelídített háziállatoknak is köszönhető. Az ősember létfenntartásához hozzátartozott a környezetében élő állatok vadászata, azok nem kis fáradsággal és áldozatokkal is járó becserkészése, üldözése. Az állatok megszelídítésével az ember olyan előnyöket szerzett, melyek úgymond, a kényelmét is biztosították. Bármilyen körülmények között hozzájuthatott a számára értékes állati fehérjékhez, ha kellett az utazást, a teherhordást is szelíd állataikkal oldották meg, ruházatukat, használati tárgyaikat is biztosították, befoghatták más háziállatok őrzésére, terelésére és még játszhattak is velük.

  Bár a házinyúl húsa manapság nem tartozik a legnépszerűbb magyarországi étkek közé, a tenyésztők is inkább külföldön adják el, pedig a zsírban szegény, könnyű, magas tápértékű nyúlhús fogyasztása fontos lenne hízásra hajlamos világunkban. Az ókori rómaiak tudták mindezt, és igazi ínyencségként tálalták fel lakomáikon.

  A házinyúl őse, az üregi nyúl, valamikor Európa minden táján megtalálható volt, és szívesen vadászták. Időszámítás előtt 1100 körül már a tenyésztésüket is elkezdték, de az igazi nyúltenyésztés a középkori kolostorokban indult meg. Ekkor már nemcsak húsáért, hanem prémjéért is tartották.

  Hazánkban a 18. században indul meg a nyúltenyésztés, mely inkább a szegényebb osztálybeliek között lesz népszerű. Az egyetlen magyar nyúlfajta a magyar óriás.
A kutya háziasítása - a modern kutatási eredmények szerint - százezer évvel ezelőtt megtörtént.
Az emberhez szegődött farkasok hosszú mutációs folyamat eredményeként kutyákká váltak. Mivel a háziasítás a világ minden emberlakta részén megindult, különféle kutyafajták alakultak ki.

  Az legrégebbi őshonos magyar kutyafajta a puli, mely még a honfoglalás előtt alakult ki. A neve is sumér eredetű, támadva terelőt jelent. Ez is bizonyíték arra, hogy terelőkutyaként tartották. A pulit vízi kutyának is nevezték, mert a Kárpát- medence mocsaras, zsombékos árterein keresztül kellett terelnie a nyájat. Ezért sem véletlen, hogy a puli kiváló úszó. Hozzá hasonló terelőkutyával sem küllemre, sem természetre nem találkozunk a pásztorkutyafajták között.



  A kutya után a második legrégebbi háziállat a juh, mely mintegy 11 000 éve él az emberrel. Kezdetben ezt az állatot is húsáért tenyésztették, de hamarosan meleg gyapja miatt is népszerű lett. Időszámításunk előtt négyezerben már öt juhfajtát különböztetnek meg Mezopotámiában.

  A legismertebb magyar juhfajta a racka, állítólag a honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe. Kiválóan alkalmas a ridegtartásra, hiszen rendkívül igénytelen. Sokkal jobban tűri a hideget, a betegségekkel szemben is ellenállóbb, mint a későbbi merinójuh. A belvizes, mocsaras területek silány legelőin is megélt. Bőréből, szőréből készült a pásztorok ruházata, a suba, cifraszűr, guba.



  A házi sertést mintegy 10 ezer esztendeje háziasították Dél-Európában. Magyarországi őse a vaddisznó, de feltevések szerint honfoglaló őseink hozták be, a már kipusztult szalontai sertést. Kezdetben húsáért, szalonnájáért és zsírjáért külterjesen tartották makkoltatással, de a mocsaras területeken a vízinövények, nádfélék, madártojások, halak, férgek kiváló táplálékul szolgáltak számukra.

  A mangalica tudatos délvidéki sertésfajtákkal való keresztezés eredménye. A korabeli táplálkozási szokásoknak megfelelően szinte csak mangalicákat tartottak a Kárpát-medencében. Az 1950-s években teljesen kiszorult a tenyésztésből, csaknem kipusztult ez az értékes fajta, melyet szerencsére 1973-ban védett fajtává tettek.



  Régi tanulmányaink alapján Darwin szerint a házityúk őse a bankiva tyúk volt, mely a Himalája környékén élt. Valószínű, hogy a tyúkot Indiában háziasították 4-5 ezer esztendővel ezelőtt. Később egész Eurázsiában fontos táplálékul szolgáltak a baromfiak. Honfoglaló őseink bejövetele előtt már élt házityúk a Kárpát-medencében. A középkorban tenyésztették is a magyar parlagi tyúkfajtát. A kendermagos, fehér és sárga magyar fajtákat a XIX. században tenyésztették ki. Ebben az időben jelent meg az erdélyi kopasznyakú fajta is.

Minden időben a nők elfoglaltságai közé tartozott a baromfiakkal való foglalkozás. A tojások kotló alá ültetésétől a kiscsibék neveléséig, melyhez természetesen hozzátartozott a felnőtt tyúkok levágása és elkészítése is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése