2011. december 1., csütörtök

Miért okozhat halált a macskaalom a nyuszinak?


Ezt nem szabad!
  A nyuszi azon kevés háziállatain egyike, amelyik nem tud hányni. (A másik ilyen a ló.) Így, ha valami bement, csak egy felé jöhet ki a nyusziból. 

  A macskaalom pedig, nedvszívó hatású, és kis pogácsákat képez a zúzalékból. Na, ha ez bejut a nyuszi gyomrába, ott a nedvesség hatására szintén összeáll, és onnan sehová nem jut. Visszafelé nem tud menni, mert a nyuszinál a nyelőcső beszájadzása a gyomorba nem engedi, hogy visszafelé is jusson táplálék vagy bármi más.

  Az összetapadt alompogácsa nem tud a végbél felé haladni, így ez a nyuszi vesztét okozza. Sajnos volt rossz tapasztalatom.

  Egy ismerőst nem tudtam meggyőzni, mert váltig állította, hogy nem lesz baja a nyuszinak. Két hét alatt elment szegény, mert elzáródott a gyomra.


 

  Én azt javaslom, hogy tegyünk forgácsot a ketrecbe, majd a tetejére szénát. Lehet kapni mindkettőt. Így a szagok bent maradnak, de a nedves résszel nem érintkezik közvetlenül a nyuszi. A macskaalmot mindenképpen mellőzzük! Szagtalanításra sem használjuk, inkább almozzunk többször.

  Akkor is ha a tenyésztő azt mondja a nyuszi nem buta nem fogja megenni. Ez igaz is a nyuszi okos állat, de az ismerkedés nála ezzel jár. A szájába veszi a dolgokat, megrágja megízleli. Óhatatlanul lemegy az alom.
 
  A másik fontos dolog, hogy ha wc-t rakunk be neki a ketrecbe, abba sem szabad macskaalmot rakni.  Sajnos sok visszajelzésem volt már nyúlgazditól, aki nem hitt nekem, majd miután az állatka elpusztult az orvos erősítette meg, hogy az alom volt a gond.

3 megjegyzés:

  1. Ez szilikonos vagy összetapadó alomra igaz. A nyulnak semmi baja se lesz, ha zeolitos macskaalmot (természetes kőzuzalék alapu, nem csomósodó, és ezt ki is lehet próbálni a boltban), fa-, széna- vagy papiralapu rágcsálóalmot, vagy csutkaalmot használunk. A forgácsot ha a nyul nem rugja ki a fenébe, mert teli a burája tőle, beszórhatjuk, de onnantól, hogy a nyul ivarérett, alomnak használva büdös, mint a kolera. A fenti almok viszont nem. A nyul alapon alomra járó állat, de meg kell kis korában várni, melyik sarokba akar majd vécézni. Ha eldöntötte, oda mehet almostál, elöször forgáccsal, majd ha hozzászokott, valamelyik emlitett alommal.
    Szóval a cim, ugy ahogy szerepel nem igaz. És az elmult nem kevés év alatt egy általam ismert nyul (hát jó sok van belőle!) se pusztult el zeolitos, nedvszivó de széteső macskaalom vagy növényi származásu alom miatt. Csakhogy ezek ellentétben a forgáccsal, nem büdösödnek meg hamar.
    Annál több pusztult bele a nem megfelelő etetésbe, a szénáztatás hiányába, a sok zöldséggel tömésbe, vagy a mézes és tejalapu (joghurtos, csokis!??) rágcsák, dropszok adása miatt tönkrement emésztési rendszer miatt.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk tudom, hogy te is sok nyulat ismersz, csak szernitem nem árt hangsulyozni, hogy meg kell nézni, csomósodik-e az alom, mert sok nem teszi :)

    VálaszTörlés
  3. Ebben igazad van. Most már kaphatóak olyan macskaalmok, amik tényleg ilyenek. Sajnos azonban, ha macskaalmot mondunk, az embereknek nem ezek jutnak eszükbe, hanem a jól bevált összeálló macskaalom.:( Ezért is írtam a címben ezt és persze a cikk is erről szól. Mindig lesznek fejlesztések- remélem minél több- azonban a régi típusú alomnak mindig lesz piaca.
    A halál okozás, az összeálló alomra vonatkozik. Mikor én ezzel a problémával szembesültem a környezetemben még sehol nem voltak zeolitos macskaalmok.:)

    VálaszTörlés