2011. december 15., csütörtök

Hogyan vadászik a kutya?


  A domesztikációnak köszönhetően napjainkban (jobb esetben) a kutyának nincs szüksége vadászatra. Van otthona, mindennap táplálék kerül a tányérjára, sétáltatják, szeretgetik – így nincs miért zsákmányra vadásznia. A kóbor, kidobott, elveszett kutyák esetében azonban már más a helyzet.

  Ahhoz, hogy életben maradjanak, vadászniuk kell. Ezt gyakran falkában teszik, a vadgazdálkodók legnagyobb bánatára. Így könnyen leterítenek egy őzet, gímszarvas borjút is. A földön fészkelő madarak tojásait feleszik, esetleg vaddisznó malacokat is zsákmányolhatnak. Bár kóbor kutya legyen a talpán, amelyik szembe mer szállni egy malacos kocával.

  Summa summárum, normál tartási körülmények között a kedvencként tartott (nem vadászatra tenyésztett) kutyák már nem vadásznak. Persze ha a macskák üldözését vadászatnak vesszük, akkor igen. Azonban azok a kutyafajták (vizslák, retrieverek, szetterek, tacskók, terrierek stb.), amelyeket kifejezetten vadászatra tenyésztettek, nem tudnak maguknak megálljt parancsolni egy-egy izgalmas szag „láttán”. 



  Ösztönösen cselekednek, amikor megérzik egy-egy vad nyomát vagy bódító illatokat hoz feléjük a szél és felcsapott orral indulnak a szag forrásának felkutatására. Hosszú hónapok kitartó munkájával és rengeteg gyakorlással a vadászatra tenyésztett fajták kiváló képességeit, ösztöneit azonban a javunkra fordíthatjuk és eredményesen használhatjuk őket apró- és nagyvad vadászaton vagy után kereséskor.

  A képzett kutyák nagyban hozzájárulnak az eredményes vadászathoz, igazi élményt nyújtva munkájukkal a vadászoknak és kutyásoknak egyaránt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése