2011. december 10., szombat

Ismerd meg a világ legkisebb nyulát


  A Columbia- medencében él a pigmeus nyúl, mely a világ legkisebb és legritkább nyula.

  Csak egyetlen helyen él egy elszigetelt populációban Washingtoni államban. Súlya felnőtt korban kevesebb, mint egy kiló. Miután a 90-es években a vadonban kihaltnak nyilvánították- mert 14 példány létezett - már csak rezervátumokban és állatkertekben él (persze ez az egy kiló most nem tűnik kevésnek, hisz a törpéknél már ennél kisebbet is „előállítottak” a tenyésztők. Azonban itt egy vadon élő fajtáról van szó, nem pedig egy ember alkotta méretről).

  Az oregoni állatkertben 26 kölyök született, azonban már előtte 73 kisnyuszi látta meg itt a napvilágot. A legtöbb nyúllal ellentétben itt a zárt populációban részben beltenyészetről van szó.

  Az állatkert szorgalmasan együttműködik a Hal- és Vadvédelmi szolgálattal, hogy a további szaporítás is sikeres legyen. Így a faj talán kikerül a kihalóban levő fajok listájáról
Mindezt a biológusok kezdeményezték, mikor a fennmaradó 14 vadon élő nyulat sürgősen fogságba szállították. Hasonlóan jártak el pl. a kaliforniai kondorkeselyűnél is.


  Az állatkert kurátora nyilatkozta: "A múltban az állatkertek a vadvédelmi erőfeszítéseket az egész világon nagy méretben végezték, különösen a trópusi területeken."
Az állatkert ebben való részvétele  2000 decemberében kezdődött, mikor idahoi pigmeus törpenyulak érkeztek hozzájuk. Az állatok számára a dolgozók egy, az élőhelyükhöz hasonlatos terepet építettek ki, benne laza talajjal, csövekkel, melyek a búvóhelyeket szolgálták. Fialtató ládákat is helyeztek el a területen. Az állatok minden mozdulatát infravörös kamerákkal követték nyomon, ezzel lehetővé téve a kutatók számára az állatok viselkedését. (Hazánkban is így folynak a viselkedéstani kutatások.)
2001-ben a program sikerrel járt, hisz az első állatkert volt a Columbiai, ahol az Idahoi pigmeus nyúl szaporodott. 2006-ra 32 egyedszámot állapítottak meg, tehát ez rekordnak minősült.

  A pigmeus nyúl az egyetlen törpenyúl, mely zsályacserjékből benőtt területen üregekben él. Ilyen területen élnek még nyulak, azonban ők mind mezei nyulak, nem ásnak üreget. Ezek az állatok télen kizárólag ezt a cserjét fogyasztják.
Sajnos a egyedszám csökkenés fő okait nem lehet kiküszöbölni, hisz ezek a mezőgazdaság terjedése és az erdőtüzek.
Azonban a jövőben megpróbálják a helyi támogatók és az aktivisták az élőhelyüket is megvédeni, illetve védetté nyilvánítani, ennek a törpe négylábúnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése