2011. december 8., csütörtök

Bőrproblémák kezelése macskáknál


  A leggyakoribb bőrgyógyászati elváltozásokat a külső élősködők okozzák. Ezek között is előkelő helyet foglalnak el a bolhák. Ha a cica kijárós, szinte biztosan összeszedi, ha nem gondoskodunk a megelőzésről. Ez lehet az állatra méretezett bolhanyakörv, de ha féltjük, hogy csatangolásai közben felakad valamire, hatékony módszer a bőrön át felszívódó készítmény, mely minimum egy havi védettséget biztosít a bolhával szemben, kombináltan a kullancsok ellen is.


  A bolhairtást nem elég az állaton elvégezni, minden olyan helyet, ahol a macska megfordul, főként a kedvenc búvóhelyit, be kell permetezni a bolhairtóval, mivel az elhullajtott bolhapeték és lárvák akár a padló repedéseiben is kivárják, míg újra gazdára találnak. Először mindig a környezetet bolhátlanítsuk, utána az állatot.



  Ha nem szabadítjuk meg cicánkat a bolháktól, akkor azok a hatalmas szaporulat következtében hamarosan bőrallergiát okoznak, mely bőrgyulladáshoz vezet. Ez már állatorvosi kezelést igényel, ugyanis az állandó vakarózás és a faggyúmirigyekben besűrűsödött váladék következtében kopaszodás, gennyes, váladékozó kiütések keletkeznek.



  Az orvos ilyenkor antibiotikumot ad, és fertőtlenítő hatású samponnal való kezelést. Súlyos bőrgyulladás esetén szükség lehet az állat szervezetének erősítésére is vitaminokkal, biotin tartalmú készítményekkel. Természetesen gondoskodni kell a megfelelő fizikai állapotának visszaállításáról is.

  A kullancs ugyanúgy, mint az embernél, a macskánál is okozhat fertőző agyvelőgyulladást. Ha észrevesszük az élősködőt a cica bőrében, vagy speciális kullancsszedővel távolítsuk el, vagy kérjük állatorvosunk segítségét.



  Semmiképpen ne próbáljuk körömmel kitépni, mert a bőrben maradt fej is fertőzi az állatot. Itt is a megelőzés a leghatékonyabb. Legjobb még a kullancs szezon előtt bőrön át felszívódó hatóanyaggal ellenállóvá tenni cicánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése