2011. december 9., péntek

Zöld leguán, mint háziállat


  A szó valódi értelmében a hüllők egyike sem nevezhető háziállatnak. Azonban hozzá lehet szoktatni őket az ember közelségéhez. Erre a leguán különösen alkalmas.

  A fiatal állatok könnyen szelídülnek. A zöld leguán megjegyzi és megismeri a környezetéhez tartozó embereket. Gyakran kiválaszt egy embert, akivel jó kapcsolatot tart.
  Azonban kell neki egy saját szféra is.
  Ha elhanyagolják, akkor agresszívvé válik.

  A zöld leguán Mexikó alacsonyan fekvő területin él. Két alfajra tagolódva. Vizes környéken gyakori. Ezért az állat kiválóan úszik., de emellett sétál és mászik is.

  Egy fiatal állat számára 60x60 cm-es terrárium szükséges, azonban a kifejlett példányoknak már nagyobb, 200x100x200 cm-es férőhely szükséges. A terrárium alját faforgáccsal szórjuk fel, ehelyett használhatunk homokot vagy akár papírt is.
  A fényforrást egy egyszerű izzóval is pótolhatjuk. Azonban az állat számára legyen 24-28 °C-os hőmérséklet, jó szellőzés és viszonylag magas légnedvesség is.
  A leguán elsősorban növényekkel táplálkozik. Adhatunk neki, almát, kiwit, szőlőt, epret, körtét, salátát, spenótot, uborkát, paradicsomot, paprikát vagy akár gyermeklánc füvet is.
  Természetesen mindent jól felaprózva.
  Azonban apróbb rovarokat is megeszik, ezek is a táplálékát képezik. Ezt kiválthatjuk jó minőségű macskaeledellel is.



  Amit tilos az állatnak adni, az a krumpli, paradicsom levél és persze a mérgező növények. (ezeket más növényevő állatnak sem szabad adni).

   Az ivart fiatal korban lehetetlen megállapítani, később viszont a hím egyedek nagyobb toroklebennyel és háttarajjal rendelkeznek.
  Ha sikerül az ivart megállapítani és szaporítani is szeretnénk, akkor a nőstényünknél kb. 10-60 tojásra számítsunk. Sajnos a mesterséges keltetés elég veszélyes, hisz ügyelni kell a hőmérséklet és légnedvesség állandóságára.

  A leggyakoribb betegségei a helytelen tartásból erednek. Ez lehet az egyoldalú táplálás, az ultraibolya sugarak hiánya. Vagy az, hogy kedvencünk nem kap elegendő ásványi anyagot.

  Ha elutazunk, a leguánt olyan emberre bízzuk, akit ismer. Nem szereti, ha az ismert környezete megváltozik. Ilyenkor 2-3 naponta friss vizet és élelmet kell nekik biztosítani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése