2011. december 13., kedd

Macskák és babák


  Miután kellő riadalmat keltettek a kismamáknál a macska által közvetíthető toxoplazmózissal, mely fejlődési rendellenességet okoz a magzatban, folytatódnak a rémmesék, ha a baba születése után is macska él a házban, holmi féltékeny nősténymacskáról, mely egy óvatlan pillanatban megfojtja az újszülöttet.

  A toxoplazmózist egy parazita okozza, mely a kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztása után fertőzi meg a macskát, mely ezután a székletével cisztákat ürít. Vagyis, ha a macska csak lakásban tartott, és minőségi tápon nevelt, kizárt a fertőződése. Ha kijárós, csak a székletével fertőzhet, vagyis a kismama ne takarítson áldott állapotában almos tálcát. Ezért nincs szükség arra, hogy a család megszokott kedvencét eltávolítsa, pláne elaltassák a babavárás miatt. Sőt az állattal való együttélés ebben a különleges helyzetben még fokozottabban késztet a higiéniára, tisztaságra. Fokozottan kell figyelni a macska rendszeres féregtelenítésére és a betegségek megelőzésére.




  Ne higgyünk a rémmesékben, de az újszülöttet ne hagyjuk a macskával együtt addig, míg az állat meg nem barátkozott a jövevénnyel. Szemléletes példa ebben a témában az unokám születése, mely a cica kíváncsiságát csak annyira keltette fel, hogy közelebbről megnézegette a pólyás jövevényt, majd kedvenc búvóhelyére húzódott. Azóta is szívesen heverészik a babaszoba szőnyegén, de soha nem fordult elő, hogy felugrott volna akár a pelenkázóra, akár a baba mellé az ágyba. Egyszerűen tudomásul vette, hogy most a baba a fontosabb és csak akkor törleszkedik, vagy fekszik a gazdi ölébe, ha a baba a járókában tartózkodik.

  Természetesen a szülő felelőssége, hogy a gyermeknek megtanítja a macskával való bánásmódot. A lányom ölbe véve a már mászó unokámat, simogatásra tanítja, így megelőzve a puha bundába való markolást. Ennek ellenére a macska inkább búvóhelyére vonul, minthogy barátkozzon a négykézláb rohangáló süvölvénnyel. Viszont, ha az unokám elsírja magát - ami, természetes nyolc hónapos korban - azonnal megjelenik a cica, és érdeklődve szemléli, hogy mi a baj.


  
  Vannak macskák, melyek soha nem barátkoznak a család új tagjával, de nem is bántják, vannak, melyek az etetőszéke alatt várják a lepotyogó falatokat, vannak, melyek életre szóló barátságot kötnek a cseperedő gyermekkel. Ha a szülő később bevonja a gyermeket az állat gondozásába, bensőséges kapcsolat alakul ki a cica és kis gazdája között.

  Azoknak a gyermekeknek, akik állatok társaságában nőnek fel, a felelősségtudatuk fejlettebb, mint azoknak, akik csak messziről ismerik az állatokat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése