2011. december 5., hétfő

Az etológia története


  Kétség sem férhet hozzá, hogy ez első etológiai megfigyeléseket az ősember végezte.  Hisz a Homo Sapiens ezek nélkül nem tudott volna csapdát állítani vagy elejteni a saját tömegénél többszörösen nehezebb veszélyes ragadozót. A sikeres vadászatok mögött nemcsak a csapatmunka, az éles dárdák, de az azt megelőző hosszas megfigyelés is húzódott. 

  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az első írásos etológiai feljegyzéseket a 30 000 éves barlangrajzoknak tulajdoníthatjuk. 

  Azonban az első tudatos megfigyeléseket az állati viselkedésről Arisztotelész tett közzé Kr. E 300-ban. 10 kötetet írt különböző állatok megfigyeléséről. Pl. kakukkmadárról vagy a kephaloniai kecskékről.



  Kicsit később id.e 64-ben született Strabón. Aki egy 17 könyvből álló munkát készített Földrajzi feljegyzések címmel. Ez nem kifejezetten etológiai alkotás, azonban fellelhetők benne az állatok viselkedésére irányuló feljegyzések is. 

  Természetesen ezután is történtek megfigyelések az állati viselkedéssel kapcsolatban, de ezek is inkább egy tágabb tudomány kör részeként. Nem etológiai vizsgálatok címén lettek feljegyezve.

  Az emberek ezután inkább a Föld, a csillagászat és az evolúció megismerésére fektették a hangsúlyt.

  Az első, aki modern felfogásban írt az állatok viselkedéséről az John Ray volt 1676-ban.

  Meglepődve tapasztalta, hogy a fészkükből fiatalon eltávolított madarak, később a fajra jellemző fészket tudták megépíteni. Le is írta megfigyeléseit, azonban a jelenséget nem tudta megmagyarázni. 



  Majd másfél évszázados ugrást követően megszületett Charles Darwin. Ő gyakorolta a legnagyobb hatást a modern etológia és biológia fejlődésére. Hisz úgy ismerjük őt, mint az evolúció atyját, ami önmagában is minden állati viselkedés tanulmányozásának alapja. 

  1859-ben jelent meg fő műve a fajok eredete.



  Azonban ezen kívül számos könyvet írt:

  • Az ember származása és a nemi kiválasztás
  • Az orchideák megtermékenyítéséről
  • Az állatok és növények megváltozása a háziasítás állapotában
  • Egy és ugyanazon növény virágainak különböző formáiról
  • Az érzelmek kifejezéséről embernél és állatoknál

  Darwinnal párhuzamosan és később is jelentek meg művek az állatok viselkedéséről. Az etológia egyre nagyobb teret hódított. Az ember mind jobban szeretett volna belelátni az állatok „lelkébe”.

  Ide sorolhatnám: Romanes, Lloyd Morgan, Thorndike kísérleteit. Azonban a lista hosszú, csak a legismertebbeket említeném. 

  A 20. század elején már viselkedéstani kutatásokat is végeztek. Ezek a „behaviouristák” munkájukat ellenőrzött körülmények között, laboratóriumban végezték. 

  Ide tartozik John Watson, aki maga pszichológus volt és a gyermeknevelés kérdésével foglalkozott elsősorban.  Neurológusként főleg az állatok idegrendszere érdekelte, és nem a magatartása. Azonban kutatásai során az állatok tanulását és a neurológiát kombinálta.



  Csak megemlíteném Ivan Petrovics Pavlovot. Akit mindenki ismer a kísérletei révén. A kutya nyelőcsövét kivezetve, csengőszóval adta eléjük az ételt. Egy bizonyos idő után a kutyák nyálelválasztása már csak a csengő hangjától is elindult.




  
















  A magatartáskutatás egyik legismertebb, alakja Konrad Lorenz. Aki a harmincas éveiben találkozott a kor másik nagy etológusával Nikolaas Tinbergennel. Aki az etológia kutatási programjainak megalkotója.



  Lorenz kevesebb kísérletet végzett, viszont annál több figyelmet szentelt az állatok természetes környezetben való megfigyelésének és a viselkedésük leírásának.

  Lorenz különös hangsúlyt fektetett a nyári ludak megfigyelésére. Számos könyvet írt, melyben az etológiát, mint tudomány népszerűsítette.

  Szót kell még ejteni Karl von frisch ről. Akinek kísérleteit szintén minden biológia könyvben olvashatjuk. Ő írta le a méhek táncát.
A nap állásnak megfelelően a méhek a potrohuk gyors vagy lassú mozgatásával társaiknak pontos meghatározást adnak az élelmet jelentő virágok elhelyezkedéséről.



  Ők hárman az  állatok egyéni és társas viselkedésmintájának leírásáért Nobel díjat kaptak. 



  Ezután az etológia háttérbe került. Jöttek a világháborúk, az emberek inkább a humán etológiával a pszichológiával foglalkoztak. 

  A ma is ismert tudománnyá a 60-as évektől fejlődött. 

  Azonban az etológia iránti érdeklődés elenyésző volt. Emlékszünk még arra, hogy akár egy évtizeddel ezelőtt is az iskolában levő etológia tananyag volt az egyetlen a biológia tárgyköréből, amit a felvételiző gyermekeknek nem kellett tudni, mert nem kérdezték. 

  Az etológia a mese tudományát képviselte. Érdekes dolgokról beszélt, még érdekesebb kísérletekkel, de ez nem tudomány. A tudomány az a számok, vegyületek, megmagyarázhatatlan elnevezések tárháza. 

  Szerencsére napjainkban egyre többen érdeklődnek újra e gyönyörű tudomány iránt. Hisz a legszebb dolog, ha megértjük a körülöttünk levő állatok érzéseit, nyelvét és cselekvéseinek okait.
 
  Hazánk egyik legismertebb etológusa Csányi Vilmos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése