2011. december 6., kedd

A szőrlabda és a macskák


  A macska, mint tudjuk nagyon tiszta állat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan tisztálkodás, mosakodás napközben. Sokszor láthatjuk őket füvet rágni, melyet kiadós öklendezés és hányás követ. Természetesen ez nem betegség tünete, hanem a mosakodásból származó lenyelt szőrmennyiség kiadása a szervezetből.

  A macska érdes nyelvével - mely szinte bontófésűként működik - sok szőrt távolít el mosakodás közben, melynek mintegy kétharmadát le is nyeli. A lenyelt szőr természetes úton, vagy kiöklendezéssel, vagy a bélsárral távozik szervezetéből.


  Előfordul azonban, hogy a lenyelt szőrből labda képződik, akár az állat nyelőcsövében, akár a gyomrában, és ez emésztési problémát, de súlyos esetben bélelzáródást is okozhat. A gazdának résen kell lennie, ha hosszú szőrű macskája van, vagy ha a kijárós cicája megfelelően alkalmazkodik az évszakváltásokhoz, azaz a vedlés időszakában.




  Nagy gondot kell fordítani a hosszúszőrű kedvenc bundájának ápolására, rendszeres fésülésére. Ne fordulhasson elő bolhásság, ugyanis az még több tisztálkodásra ösztönzi az állatot, megnövelve a szőrlabda képződés veszélyét. A kijárós macska igénye szerint tud füvet enni, a lakásban tartott macskának erre csak akkor van lehetősége, ha házilag hajtatott füvet teszünk elé, mely nem minden esetben olyan hatékony, mint a kinti pázsit. Ezért heti rendszerességgel tanácsos kivinni a benti macskát is legelészni.

  Az állat kora is befolyásolhatja a szőrlabda képződést. Idős cicának már lelassul az anyagcseréje, renyhébbé válnak bélmozgásai, ezért a bélből lassan távozó szőr növelheti az összecsomósodás kockázatát.

  A szőrlabdák kialakulását megelőzhetjük az állat rendszeres fésülésével, az elhalt szőrszálak kikefélésével. Rostokban gazdag macskatápok etetésével nagymértékben csökkenthetjük a szőrlabdák létrejöttét a bélrendszerben. Megelőzhetjük a szőrlabda képződést rendszeres szőroldó gél adásával is, melyet ízére való tekintettel szívesen fogyasztanak a cicák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése