2011. december 20., kedd

Mit eszik a nyúl?


Az üregi és a mezei nyulak kizárólag növényi táplálékon, elsősorban füveken, leveleken, fakérgen és gyökereken élnek. Belső szerveik is különlegesen fejlődtek, hogy megbirkózzanak a nagy mennyiségű növényi táplálékkal. Ezt a természetes étrendet igyekszünk a házinyulak számára is utánozni. Évszaknak megfelelő zöldségfélével, gyökérzöldséggel és szénával etetik őket, ami egyben a rostszükségleteik kielégítésére is szolgál. Nagyon fontos, hogy a ketrecben mindig legyen friss víz, elegendő széna.


Széna: legfontosabb táplálék (65-70 %). Fontos, hogy soha ne legyen nedves, penészes vagy dohos. Ha poros a takarmány, tüsszögést válthat ki az állatból és betegség forrása is lehet. A penészes szénát/szalmát soha ne vegyük meg még akkor sem, ha azt mondják alomnak fel tudjuk használni, mert a nyuszi megeszi az almot is. A penészes alomanyagot felismerhetjük szürke színéről, melybe feketés pöttyök vegyülnek. Ez gombára utal, mely ha a nyuszi közelébe kerül tüsszögéssel járó pár napon belüli elhulláshoz vezethet. S nem utolsó sorban ránk emberre is veszélyes( fejfájással, hányingerrel járó tüneteket okozhat). Ügyeljünk arra, hogy ha szénát is kap az állat, akkor is legyen előtte víz. A széna ugyanis csak 2-3 % vizet tartalmaz maximálisan és ez kevés a nyúl ivóvíz szükségletének fedezésére.

Szárazeledel: A nyulakat leggyakrabban gabonalapú keverékkel etetik. Van benne kukoricapehely, tört zab és búza, kis mennyiségben szárított borsó és lágyszárúak. Ez a táplálék 5 %-át tegye ki. Granulált tápok manapság nagyon népszerűek. Azonban minden állat egyéniség és szereti maga kiválasztani a kedvére való takarmányt. Meg fogjuk látni, hogy míg egyik nyúl a kukoricát, addig a másik a napraforgómagot részesíti előnyben.




Zöldségfélék: A választék nagyon széles. A nyúl szereti mind a gyümölcsöt, mind a zöldséget. Ezek változékonysága évszakfüggő. A gyökérzöldségek (retek, sárgarépa) főleg a tél folyamán, mikor kevesebb zöldnövény áll rendelkezésre. A ketrecben maradt zöldet 24 órán belül távolítsuk el, mert a romlott zöldség betegséget okoz.








Táplálék-kiegészítők: Nyuszink fogainak jót tesz a száraz kenyér. Napjainkban – különösen a hobbynyulak számára adják, de bármilyen nyúlnak kedveskedhetünk – különféle jutalomfalatkával (mézes rúd, sárgarépás falatka, de kapható joghurtos és csokoládés falatka is). Ezekkel azonban csínján kell bánnunk, mert könnyen elhízáshoz vezet.

Milyen gyomnövények etethetők a nyúllal?

Ha gyomnövényt adunk a nyúlnak figyeljünk, hogy azt ne forgalmas út mellől szedjük, s a növények ne legyenek permetezettek. Nézzük meg, mennyire szennyezettek. Az a legbiztosabb, ha saját portánkról szerezzük be ezeket.
A nyúl számára nem mérgező gyomok: útilapu mályva, lóhere, pitypang, pásztortáska, tyúkhúr, cickafark, körömvirág, muhar, csalán, papsajt.




 Milyen növények mérgezik a nyulat?

Felsorolásuk szinte lehetetlen. Mérgező a nyúl számára minden hagymás (tulipán), orgona, csillagfürt, parlagfű, páfrányok, tiszafa, boglárka, vadrepce, maszlag, búza gyomnövényei, aranyeső.
Ezen kívül. Nem szabad a burgonya, gomba és a hagyma sem.
Ha lakásban tartjuk a nyulat, szintén figyelni kell a szobanövényekre. Ezeket megrágva szintén megbetegedhet az állat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése