2011. december 3., szombat

Karácsony és a nyuszi


  A legszebb ünnepünkön, persze a nyuszi sem maradhat távol a lakásban fellépő forgatagtól. Azonban mikre ügyeljünk.

  Mindig légy tisztában a lakásba behozott növények mérgező vagy nem mérgező voltáról.

  A fenyőfélék nem mérgezőek a nyuszik számára. A gyanta tartalmuk miatt nem is lesz számukra kecsegtető, hogy megkóstolják. Hisz ezek az anyagok nem kölcsönöznek jó ízt a fának. (ez egyfajta védekező mechanizmusa a növénynek).
  Azonban, ha a nyuszink annyira kíváncsi, hogy mégis belerágna, akkor ne lepődjünk meg, ha vizelete kissé narancssárgássá változik. Hiszen előfordulhat, hogy a fát a hosszabb eltarthatás érdekében kezelték valamilyen vegyszerrel. Ez azonban nem ok az aggodalomra.

  Vess egy kritikus pillantást a fára, mielőtt a díszek és a fények felkerülnek. Alacsonyan lógó ágak hívogatóak lehetnek. Csak a játék hevében is leránthatják a fát és a rajta függő díszeket.
  Ha teheted kössed ki a fát. Hisz, ha nyuszink elér egy játékot az ágon, azt mellső mancsába fogja, majd szájba veszi és húzza.


Díszek

A karácsonyfához is hozzátartoznak extra elektromos vezetékek és fények, melyek nyuszik számára csalogatóak.

Ha lehetséges, tedd a karácsonyfát olyan helyiségbe, ahol nyuszi nem játszik. Ha ez nem lehetséges, akkor a fa köré tegyél egy zónát, amin a nyuszi nem tud áthaladni.:)

Ez segít megőrizni az elektromos vezetékek és a kedvenc karácsonyi díszek biztonságát is.

Ha minden kötél szakad, akkor próbáld meg a vezetékeket magasan húzni vagy elrejteni a karácsonyfa körül, ahol a nyuszi nem fér hozzá.

  Légy éber a szintetikus flitter és girland, amely, ha lenyelik, okozhat emésztési problémát.


Csomagok

Bár a csomagolás és az ajándékokat fedő szalag, különösen vonzó játékszerek néhány nyuszinak. Helyettesítésére, fehér selyempapírt használj, és máris élvezheti a boldog játékidőt.

Az ünnep a gyertyák ünnepe is. Tartsd távol a nyuszidat ezektől. Ne szemlélje túl közelről. Még a hideg hamu is veszélyes a nyuszira, mert maró hatású, főleg, ha vízzel (nyállal) keveredik.


Ünnepi asztal

Figyelj az alacsony asztalon elhelyezkedő édességekre. Mézeskalács, snack tál stb. potenciális veszélyforrás.

Sós snack különösen kockázatos, mivel a nyúl, ha sok sót fogyaszt az végzetes is lehet. (ez ugye nem nyalósó). Ilyenek a chips, mogyoró stb…

Az ünnepek alatt sok ember megfordul a házban. Mindig nyugtasd meg az állatot, hisz neki ez stressz. A megszokott környezete hirtelen felborul.
Kisgyermeket felügyelet nélkül ne hagyj vele. Még akkor is, ha a nyuszid kezes. Mert ezekben a napokban, ha a nyuszi nem szokta az ember tömeget, zavart lehet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése