2011. október 30., vasárnap

Tengerimalac és a C-vitamin

    Bennünk és ezekben az édes állatokban az a közös, hogy szervezetünk nem képes előállítani a C-vitamint. Azonban ez nélkülözhetetlen vitamin.

    Az állatok többsége képes erre, azonban a tengeri malac nem. Ennek egy evolúciós oka van.
A C-vitamin kialakulásához megfelelő környezet és hőmérséklet- meg egyéb nagyon összetett dolgok- szükségesek.



A fejlődés folyamán a malacka elveszítette az aszkorbonsav-szintetizáló képességét, ezért nem képes C-vitamint előállítani szervezetében.






Hogyan pótoljuk ezt?

     Nem adhatunk nekik C-vitamin kapszulát, úgy ahogy azt mi tesszük.
Azonban az egészsége megóvása érdekében be kell juttatnunk a szervezetébe.
Sok élelmiszerben jelen van a C-vitamin: leveles zöldségek, brokkoli, kelkáposzta, borsó, paradicsom, narancs, kivi, gyermekláncfű.

    Adj neki római salátát jégsaláta helyett, a jégsaláta szinte csak vizet tartalmaz, és kevés tápláló anyag van benne, ha sokat adsz neki, az hasmenést és gyomorpanaszokat okozhat.
Nálunk is, így a tengerimalacnál is a mértékletesség fontos. Igaz a C-vitamin vízben oldódó vitamin, tehát a szervezetben nem raktározódik el, a felesleges kiürül a vizelettel. Azonban ettől függetlenül a sok C-vitamin okozhat panaszokat.


    A tengerimalac tápok is tartalmaznak C-vitamint, de ez attól is függ, hogy mikor csomagolták, és hogy mennyi ideig állt a polcokon az üzletben, mert időközben a C-vitamin részben vagy teljes egészében eltűnhetett belőle. A tápokban a C-vitamin csak rövid ideig marad meg, a csomagolástól számítva megközelítőleg 90 napig, ezért ha tudod, hogy a táp friss, akkor az kielégíti a tengerimalacod C-vitamin szükségletét.


    A C-vitamint ezen kívül bejuttathatod gyümölccsel is. Sőt manapság már az orvos is tud adni por alakban, megfelelő mennyiségű C-vitamin adalékot. Ezt vízben feloldva adod a kedvencnek.  Előtte mindig kérd ki az orvos tanácsát, hogyan használd szakszerűen és mennyi anyagot oldj fel a malackádnak.


C-vitamin hiány

    Nálunk a C-vitamin hiány a skorbutot okozza. Ez ugye a hosszabb tengeri utazásoknál volt nagy gond az elődeinknél. Főleg a felfedezések korában. (Kolumbusz).
Ez íny gyulladással, foghullással, bőr alatti bevérzésekkel jár.

Intő jelek
  • Nem eszik a malac
  • Csapzott bunda
  • Nedvedző szemek és orr
  • Fáj neki az érintés
  • Merevség ébredés után, nehezen ébred
  • Gyengeség, nem mozog annyit, mint azelőtt.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Az az értelme, hogy a malac C-vitamin pótlás nélkül beteg lesz! Már sok helyen kapható, direkt nekik gyártott C-vitamin, ami vízben oldódik és stabil szerkezetű!

      Törlés