2011. október 24., hétfő

Mi legyen a kutyával, ha kisbabát várunk?


   Abban a családban, ahol a kutya és gazdája szeretetteljes viszonyban él, ahol társnak, családtagnak tekintik az állatot, semmilyen ártalom nem vár a leendő újszülöttre. A kutya mellett felcseperedő gyermeknek olyan élményben lesz része, amely meghatározza egész életét. Másképp fog viszonyulni az élővilághoz, az állatokhoz, mint azok a gyerekek, akik nem részesültek az állatok iránti szeretet, gondoskodás élményében.

   Az egészséges lelkű, családtagként nevelt kutya képes felfogni a gazda megfelelő kommunikációján keresztül az új családtag megérkezését, de azt is, hogy hogyan viselkedhet a babával. Természetesen az újszülött időszakban lehetőleg ne legyen folyamatosan egy légtérben a kutyával, a napnak bizonyos szakaszaiban felügyelet mellett, a jó gazda irányításával ismerkedhet a picivel. A hűséges társ egy idő után őrizni, óvni fogja a babát, minthogy megtámadná. Persze azért ne hagyjuk soha egyedül az újszülöttet a kutyával. A továbbiakban is szükséges a szülői odafigyelés, főként a megfelelő higiéniai szempontok betartása. Különösen abban az időszakban, mikor a baba már mászik, és mindent a szájába vesz, vagy éppen kapaszkodva lépeget. 
   
   Nagycsoportos, vagy kisiskolás gyermek számára egy életre meghatározó élményt jelent felnőni egy kutyakölyökkel. A kutya alomtestvérként, játszópajtásként kezeli a gyereket, akivel szabadon hancúrozhat, de falkavezérnek ebben az esetben is a családfőt tekinti.
    A kutya mellett felnövő gyerek felelősség és kötelességtudata gyorsan fejlődik, szinte észrevétlenül megtanulja a higiéniai követelményeket, a rendszerességet, és az állatok szeretetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése