2011. október 29., szombat

Mikor kell az állatorvos. Ha beteg a cicánk...

    A macskák mind önálló személyiségek. Azonban egy szerető gazdi ismeri már a cicája összes tulajdonságát. Megismeri, ha baj van. Egy energiától duzzadó cica, aki egész nap játszik, majd hirtelen levert lesz már intő jel lehet.

    Azonban a cicák nagyon jó színészek is. Jól tudják leplezni fájdalmukat. Sőt. A macskák a legtöbb fájdalom esetén dorombolnak- sokszor még a haláluk előtt is- ezzel egyfajta gyógyulást idéznek elő maguknál, másodszor pedig önmagukat nyugtatják. Így lehet, hogy a gazdi egyszerűen csak fáradtságnak tekinti, ha a cicája levert.






Azonban van néhány tünet, mely romló egészségi állapotra és betegségre utal, ezek előrejelzik, hogy mikor szükséges őket orvoshoz vinni.

Hányás

    A macskák szoktak hányni, hisz így szabadulnak meg a szőrcsomóktól is. A mosdás során lenyelt szőrszálak gombóccá alakulnak a gyomorban. Ettől meg kell szabadulniuk. Ilyenkor általában füvet – vagy más növényt- rágcsálnak.



    Azonban kaphatóak már szőroldó paszták is, melyeket csak meg kell etetni kedvencünkkel. Ezt nagyon szeretik, hisz az íze és az illata csábító számukra.
Azonban a naponta többször hányás már bajt jelenthet, főleg, ha a hányadékban epe vagy vér is van.
    Ez előfordulhat attól is, ha cicánk-nem helyesen- csontot kapott, mely szilánkosra törik. Ez felsértheti a belő szerveket.



 Hasmenés

    Társulhat a hányáshoz. Ekkor azonnal orvoshoz kell vinni, hisz az állat kiszáradhat.
Azonban más, komoly betegségek előrejelzője is lehet.  A kiszáradás, parazita, cukorbaj, májbetegség vagy vírusos fertőzés miatt. Emellett néhány macskabetegségnek is lehet a tünete, mint a macskaleukémia vagy vesebetegség.
    Azonban egy gyors gondolat forduljon meg a fejünkben. Nem adtunk-e épp kedvencünknek valami olyan ételt, mely hasmenést okozhat. Ilyen lehet az olajos hal.

 Étvágytalanság
  
    A levertség, betegség befolyásolja az állat étvágyát. Ha nem eszik a macska és mellé a súlyából is veszít, akkor vigyük orvoshoz.
Az étvágytalanság eredhet a fogak betegségéből is, hisz a fájó, vérző íny miatt az állat nem fogja a tányérkáját felkeresni.


    Ha egyszerűen csak finnyás, de a súlyát tartja, akkor még nincs baj. Hisz vannak olyan környezeti tényezők is- évszakok változása, hőmérséklet változás stb.- ami miatt a cicánk nem eszik annyit, mint azelőtt.




Vizelési nehézség

    Ha a cica erőlködve vizel, vagy netán nyávog is közben. Ha a vizelete kevés, pedig a cica, szinte le sem száll az almos tálcáról. Maga a vizelet pedig véres, azonnal orvoshoz kell fordulni. Lehet egy megfázás eredménye, de előfordulhat, hogy húgyúti fertőzése van a kedvencnek.
    Ha az alom mellé pisil sem biztos, hogy viselkedési problémáról van szó. Hisz lehet érzi a cica, hogy ki kell mennie, de már nem tud bemászni az almos tálcába. Ilyenkor mindenképp beszéljünk orvossal.

Vérzés

    Azonnal orvos!

    Ez nem megszokott jelenség, fertőzésre, tályogra, mérgezésre is utalhat. Komoly veszéllyel járhatnak, akár az állat élete is veszélyben lehet.
A macska tüzeléskor sem vérzik. Tehát minden esetben látogassuk meg a szakorvost.

 

 Szomjúság

    Ha a cica egészsége megrendül, ha sokkal több folyadékot iszik, azonban nem eszik, előfordulhat mindez a láz miatt van.
Azonban a túlzott folyadékfogyasztás utalhat cukorbetegségre, vesebetegségre, vírusos betegségekre is.

    Ne feledjük, hogy mindez egy nyári hőségben már nem igaz. Mindig nézzük meg a körülményeket is.

Légzési problémák

     Az egészséges macskák esetében a légzési gondok, mint a lihegés vagy a zihálás, egyáltalán nem természetesek. Ezek számos fertőzésre vagy macskabetegségre utalhatnak, például szív- vagy tüdőproblémákra. A nehézkes légzés ugyanakkor lehet a szívférgesség, az asztma vagy valamiféle allergia tünete. 


    Egy hosszú játék után azonban és a nagy melegben a cicánk lihegni fog, ezt ne keverjük össze a fulladó, ziláló cicával.

    Természetesen ezek csak tanácsok. Mire kell figyelni, ha cicát tartunk. Azonban bármikor, ha kételyeink támadnak bátran keressük fel orvosunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése