2011. október 28., péntek

Egy csodálatos anomália, a kopasz nyúl

 
Már biztos hallottál meztelen kutyákról, tengerimalacról, valamint egyéb szőrtelen állatokról, mint a patkányok, csirkék és macskák.

De láttál már kopasz nyulat??? A képek nem trükk felvételek, tényleg létezik ilyen. Ez a kis nyuszi nagyon ritka és véletlenül született (mutációval) Ausztráliában. Tekintettel arra, hogy ő beltenyésztés eredménye (szülők testvérek), így feltételezhető, hogy genetikai hiba történt. Az is érdekes, hogy az előző alom anyja rendesen szőrözött, egy kis kopasz folttal a homlokán.
2005-ben jelentek meg, természetesen nem tudták őket hova sorolni és várták, hogy a növekedésük során majd kinőne a szőrük.


A színűket is nehéz így meghatározni, azonban ez a bizarr megjelenés mindenkit magával ragad. A képen a Roo nevű nyuszi látható. Egy kis idő elteltével megjelentek rajta a szőrös foltok. Már igazából csak átmenetileg szőrtelen.
Sajnos a nyuszi kis idő múlva el is pusztult. Nem valószínű, hogy a szőrtelensége miatt. Azonban nem tudni, hogy ez a fajta genetikai mutáció még milyen eltérésekkel járt, ami a nyuszi belső szerveit érintette. Hiába evett úgy, mint azelőtt, inni egyszerűen képtelen volt.

Ezután a tudósok már megtalálták az okot. A meztelenség génje recesszív. Tehát nagyon ritkán jelenik meg és minden esetben halálos, tehát életképtelen utódok jönnek létre.

Ez leggyakrabban a rex nyusziknál fordul elő. Ha meg is jelenik, akkor az utódon kopasz foltok alakulnak ki, így nem okoz halált. Általában ez a kopasz folt a nyúl öregedésével növekszik. Ezzel a tudósok most már azt próbálják bizonyítani, hogy a kopaszság mégsem génhez kötött.

Sajnos itt még nincs meg a megfelelő álláspont.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése