2011. október 14., péntek

A Dandie Dinmont Terrier /ejtsd: dendi dinmont/

FCI Standard Nr. 168
III. fajtacsoport, rövidlábú terrier

    Akik ismerik ezt a fajtát és kedvelik, nagy becsben tartják, de sok létrafokon kell felkapaszkodnia még, hogy általános közismertségre, népszerűségre találjon.
Tenyésztése nem mindig könnyű, gondolok itt a szűkös genetikai háttérre.
A kis populációra, aminek előnye is van. De a nehéz ellésre és az egyre költségesebb felnevelésre is.
Szőrének ápolása, és gondozása is sok tanulást és türelmet igényel.
Ennek ellenére, aki egyszer megismerte Őt, talán már élt is Dandievel, továbbra sem lesz hűtlen ehhez a fajtához.

    A Dandie Dinmont Terrier az ebek világában egy különösen romantikus kezdetre vezethető vissza. Egyedülálló az a tény hogy nevét irodalmi forrásból nyerte. Skócia nagy mesélőjének Sir Walter Scott írónak köszönheti ezt, mert ő nevezte el és tette halhatatlanná „Guy Mannering” című regényében.

    Magának a Dandie fajtának az eredete homályos, sok vita is volt emiatt. Az világos, hogy ősét azokban az skót és angol határterületeken honos durvaszőrű terrier tenyészetekben kell keresni, ahonnan a XVIII. Század második felében felbukkant és csak úgy „SKÓT Terriernek” nevezték.

    Az e korból származó adatokból cáfolhatatlanul bizonyos, hogy az említett skót-angol határterületeken élő cigányok használták. Vándor üstfoltozói és vándorzenészei voltak ezek az emberek e területnek. A Dandiek  a mezei munkákban és az orvvadászatban ,  valamint vidra és borzűzésben segítettek nekik.

    Bátrak voltak és vakmerők. Durva szőrük ideális a bozótosban való munkára, akár egy rókát is képesek voltak megölni, ha összetalálkoztak velük.
Kitűntek valamennyi mezei sportban. Akkoriban kihasználták a sportolók, cigányok, és egyéb nomád módon élő emberek a Dandie játékosságát, intelligenciáját, lendületességét!
Ami nagyon fontos volt, hogy ne kiáltson, ha megsérül közben!
Hát ilyen és ehhez hasonló törzsállományból származik az, akit mi ma Dandienek tudunk és tenyésztünk.

    A fajta kialakulásában is sok a bizonytalanság. Nagy valószínűséggel a Bedlington Terrier első unokatestvére lehet.
Fizikai tulajdonságaikat nézve, temperamentumát tekintve ez reálisnak tűnik. A hasonlóság, pl. a „bóbita” az un. ”top-knot” a csüngő mogyoró vagy mandulaformájú fülek is ezt igazolhatják.
Testformáját nézve a Tacskónak is köze lehet a fajta alakulásában, de a Border Terriernek is van szerepe az egészben.



Kinézete egyedülálló!

    A Dandie szemek azok, amik az első megkapó látványt adják. Beszélnek és sugároznak ezek a szemek… Szeretet, bizalom, erő és tisztaság …mind olyan tulajdonságok, amit az ember nagyon igényel, és amit manapság egyre kevésbe tud megkapni.
Hosszúkás vidra teste, izmos és erős, rövidtávon nagyon gyors!
 Fején a „bóbita” kivételes kinézetet kölcsönöz.
Durva fedőszőre, ami elég hosszú ideig /1-2év/ alakul ki,- mustár vagy só-bors színű. Ideális súlya 8-12 kg.

    A Dandie kiegyensúlyozott és nyugodt, ha a gazdi jelenléte szinte mindig biztosított.
Fontos tudni, hogy rendkívül ragaszkodó és a lelkének nem tesz jót ha egyedül marad sok időre otthon!
Éber és nagy játékos! Nagy Lelke van, néha talán túl érzékeny is, amire szintén nagyon kell figyelnünk, mert sok hibát elkerülhetünk, ha tudjuk, ismerjük és tiszteletben tarjuk, az Ő lelkivilágát.

    Jó jelző kutya! Öblös, mély tónusú ugatása néha egész vicces, mert egy kiskutya – nagykutyaként ugat!!!
Lusta és kéjenc tud lenni a végtelenségig. Nem ismer határt a simogatásban, és hát a kéregetésben.
A Dandie dinmont „megtalálása” fordulópont volt az életemben mindenféle szempontból.
A Dandie mint kutya egészen más kategóriát képvisel. Csak emberhangja nincsen, de sok egyébben nem különbözünk!


    A Dandie adja magát, hogy emberszámba vegyük,- és aki ezt nem veszi észre, ott sajnos nem is tud kialakulni az a féle kapcsolat: gazda és Dandie között, amiről én mindig és mindenhol próbálok beszélni.
Nagyon nehéz és nem is szeretném, hogy bármely más kutyafajta imádója furcsán nézzen rám és fura dolgokat gondoljon rólam. 

    De én nyugodt vagyok ezen a téren, mert a visszajelzéseim,- az új és régi Dandiesektől engem igazol.
Tehát a Dandiet nem lehet csak úgy „kutyasorba nyomorítani”. Ha valaki ezzel próbálkozik, vagy így akar élni vele, az csalódni fog és előbb utóbb az a kapcsolat szétesik,- és ekkor mondjuk sajnos azt hogy-ez nem jött be….

    A Dandiet pl. nem lehet kennelben, vagy csak kinti tartásra ítélni . Akármilyen kis vadállat vadászok ők, akármilyen zord és mord körülmények között jött létre ez a fajta ott fent a Skót tájakon,- a Dandie az Dandie,- és kiköveteli azt az odafigyelést, szeretetet, gondoskodást, amit a gyerekünk is igényel és kikövetel, ha nem kapná meg ….
Bátran merem így említeni,- mert azt gondolom nekem jogomban is áll 4 fiúgyermek édesanyjaként – senkit nem sértve- így hasonlítani össze embergyereket és kutyagyereket.
A Dandievel babázni lehet, sokszor megéltem, pl. kiállításokon, - van egy jellegzetes pihenési szokásunk, amikor az ölemben összebújva fújjuk ki együtt a ringben való „munkát”. Úgy ülnek és bújnak oda hozzám, mint a gyerek, amikor a mamájához bújik. Sok fotót csináltak  rólunk a látogatók,-  érdekes lenne látni, hány foton szereplünk így…

    Mindent közérthetően a tudtunkra ad, sajnos „még” beszéd nélkül . Tudom és hallom mások hangját – igen igen, de a mi kutyánk is ilyen…. Tudom és tapasztaltam, hogy igaz, minden igaz,- de a Dandie jelzésrendszere, a SZEMEI beszélnek, és aki egy kicsit is rájuk figyel azonnal észreveszi a különbséget.



    Beszélnek ezek a szinte emberi szemek, a Természet, a Jó Isten olyan alkotásai Ők, amihez hasonlót ritkán lát és él meg az ember.
Ezért is mélyült és mélyül a szerelem ezzel a fajtával,- mert mindig kicsit többet, kicsit mást élhet meg a Dandie tenyésztő, tartó a különböző egyedekkel.
Mert ahogy az emberek és élőlények mind mások vagyunk kicsit,- a Dandiek sem különbek ebből a szempontból. Mindenki egy külön egyéniség, különböző szokásokkal és tulajdonságokkal.

    Kinek NEM ajánlom ezt a fajtát?

    Aki játékszernek szeretné. Ideges, izgága, türelmetlen embertípusnak sem.
Természetesen annak sem, aki sokat van távol az otthonától  és a Dandie túl magányos lenne, és bizonyos idő után biztosan depresszióssá válna.

    Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki valami különlegességre vágyik, aki átgondoltam tud dönteni, és egy igazi barátot szeretne. Aki szeret sétálni, utazni vele, aki arra vágyik, hogy legyen mellette egy igazi „bohóc”.

    Híres emberek akiknek Dandiejük volt és van:

    Victória Királynő /1842/, Charles Cook /1894/, Bill Cosby amerikai komikus –Dandieje- Harry a 2007-es Cruft Győztese,
Sir Walter Scott író, Paul Lynde színész, Barbara Stanwyck filmszínésznő, Agatha Christie és Dávid Sándor sport újságíró, a Formula 1 sajtófőnöke – Nelson Piquet Dandiejével!


Felhasznált irodalom:
J.F.Gordon: The Dandie Dinmont Terrier Handbook

                                                                                                 Benkőné Kovács Zsuzsa
                                                                                                 Ezüstkoszorús mestertenyésztő
                                                                                                  Ibolya-közi Kennel
                                                                                                  http://www.benkofarm.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése