2011. október 27., csütörtök

Ha nevelni kell a cicát


Ha a macska wc-t nem használja

  A cicák szobatiszta állatok. Már az anyamacska megtanítja nekik, hogy hova és hogyan kell pisilni. Ezt én magam is sokszor láttam már. Az anyamacska a szájában vitte az alomra a kölykeit és addig ott ült mellettük, míg nem produkáltak valamit. Majd dolgukat végezvén bekaparta az almot utánuk- így volt olyan cicám is, aki még 17 évesen is arra várt, hogy az anyja (aki ekkor már 3 éve nem élt) kaparja be az almot.

  Tehát a cicánk valamilyen zavaró körülmény miatt nem pisil a wc-be.

  Vagy gyakrabban kellene takarítani vagy kell neki még egy macska alom.
  A gazdik hajlamosak a kiscicának venni egy picike az ő méretének megfelelő wc-t. Később hiába nőtt meg a macska, még mindig kénytelen a kicsi alomba menni.



  A másik ok lehet az unalom érzése, ezzel a figyelmét hívja fel magára (itt nem beszélek most a kandúrok spricceléséről, mert az nem vizelés, az territórium jelölés).

  És természetesen, ha már minden lehetőséget számba vettünk, és a macskánk fájdalmasan vizel, de nem a wc-t használj, akkor egészségügyi probléma húzódik a háttérben.


Ha harapdál

  A lakásban tartott cica, így vezeti le a vadászösztönét. Ilyenkor játszani hív, tehát vegyük a lapot és menjünk vele játszani. Dobáljunk neki labdát, rázzunk csörgö-zörgő dolgokat. Van cica aki szívesen apportírozik is. Ezt már a gazdinak kell kitapasztalnia.

Ha a cica szétkaparja a házat

  Ha reggel ébreszt a cicád, mert éhes, akkor lefekvés előtt kell neki egy kis ételt adni. Az etetési időt így apránként lehet tolni a délelőttbe. Persze ez attól is függ, hogy milyen a napirendje a gazdinak. Hisz ha hétközben hajnalban kel, akkor ad enni a cicának, mert munkába megy, ne nagyon várja el tőle, hogy a hétvégén majd szépen várni fog a sorára. Ilyenkor keljen fel adjon neki enni és utána, ha tud, bújjon vissza aludni.

Ha a bútoron élesíti a karmait

  A cicának igénye, hogy legyen kaparófája. Hisz a természetben is csak így tudja – a fákon kapar- a karmait megszabadítani a régi elhalt rétegtől.
 Ha a bútorunkon kapar, a földön mi is találhatunk elhalt karmokat.

  Tehát ezért sose büntessük a cicát, mert ez a mi hibánk. Hisz ez egy természetes viselkedés a macskánál, szüksége van rá.

  Ha idejében, még kis korban megtanulja, hogy hol lehet karmot koptatni, akkor a bútoraink is „életben” maradnak.

  Ha azonban későn kapunk észbe, akkor már nagyon nehéz átszoktatni egy jól megszokott és bejáratott helyről.

  A másik az odafigyelés. Figyeld meg mikor kapar a cicád. Minden macska személyiség, tehát erre nincs séma. Ha már kifigyelted, akkor ilyenkor – pl. van cica amelyik étkezés után kapar- tedd a kaparófájához. Mutasd meg neki, mit szeretnél, tedd rá a mancsait. Akár utánozd velük a mozdulatot is.

  Ha tudod takard le a bútort, amit már kiképezett magának.

  És persze hatalmas dicséret, ha ő magától használja a kaparófát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése