2011. október 21., péntek

Néhány érdekesség a macskákról


  A macskának, legyenek fajtatiszták vagy egyszerű házi cirmosok, számtalan színváltozata létezik. Gondolnánk-e, hogy a ritkának hitt teljesen hófehér bundájú egyedek nem is olyan ritkák. Talán csak azért hisszük, mert egy patyolat tisztaságú hófehér macska fenségességével nem találkozunk naponta. Pedig gyakran előfordul kóbor macskaalomban is egy – egy fehér példány.

  A hófehér szőrzet kialakulását egy öröklött domináns W gén alakítja és biztosítja a szőrzet teljes pigmenthiányát. Ez a gén elkülönülten öröklődik a más színekért, mintázatért felelős génektől, melyet a genetikailag fehér macska is hordoz és örökít tovább.

  A fehér szőrzetet kialakító domináns W gén a felelős a fehér macskáknál gyakori részleges, vagy teljes süketségért is. A hófehér bundát viselő macskák egy részénél a belső fül érzékelőinél elfajulás alakul ki, melynek következtében a hangok egyáltalán, vagy csak részben jutnak el a hallóidegekhez.

   A hiedelemmel ellentétben ezt az állapotot a kék szemszín nem befolyásolja.
Tehát nem igaz az sem, hogy a felemás szemű macskák a kék szem feletti fülükkel nem hallanak. Tény viszont, hogy sokkal több a süket kékszemű macska, mint fehér macska sárga, vagy narancsszínű szemmel. Az ellenkezőjére is van példa, a fehér, kék szemű sziámi macskánál, - köszönhető a tenyésztők leleményességének -nagyon ritka a süketség.
  Az viszont kétségtelen, hogy a fehér szőrű macskák sokkal érzékenyebbek a nap sugárzására. 
  
  A teknőctarka, vagy röviden teknőc szőrváltozat szintén minden macskánál előfordul, akár házi, akár tenyésztett fajta. Az elnevezés valószínű azért született, mert ez a tarka szőrzet a teknősök páncéljához hasonló mintázatot mutat. A macska bundája fekete és vörös pigment részecskéket tartalmaz.
   Érdekes, hogy a teknőctarka macskák mind nősténynek születnek. A 3000 az 1-hez arányban született hímek pedig nemzőképtelenek. Mindezért a genetika a felelős, mert a hím rendellenes kóddal jön a világra. Ez a jelenség nagyban megnehezíti a tenyésztők dolgát, mivel kandúrhiánnyal küzdve, teknőctarka nőstények nem pároznak egymással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése