2011. október 24., hétfő

Elszemtelenedett a kutyám


   Csak magát okolhatja a gazda, ha kutyája kellemetlen helyzetbe hozza. Például, ha a jól neveltnek beállított kutya ebéd közben kunyerálni kezd és nyüszítve, sóhajtozva, a vendég lábát taposva könyörög egy jó falatért. Ezért a rossz szokásért, ugyanis a gazda a felelős. Ha csak egyszer engedte meg kutyájának, hogy az asztalnál kéregessen, - mert olyan édesen csinálja, – rögtön vérszemet kap, és tovább próbálkozik.
   A kutyák is hajlamosak a rossz szokások gyors elsajátítására, ha engedjük. Ha az első próbálkozás után nem avatkozunk be, később sokkal nehezebb lesz újra jól neveltté tenni kedvencünket.

    Ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott és jól nevelt legyen, természetesen a gazda következetes foglalkozása szükséges. Ha nem törődnek a kutyával és sokszor magára hagyják, pótcselekvésekbe kezd, és a tárgyakban talál játszótársat. Ez a játék akár életveszélyessé is válhat, ha a kutya olyan tárgyat nyel le, ami bélelzáródást okoz. Az unatkozó, magára hagyott kutya viselkedészavarossá válik, és kiszámíthatatlan reakciókra is képes lehet.
   A kölyökkora óta következetesen nevelt kutyával felnőtt, de még öreg korában sem adódik semmilyen viselkedésbeli probléma. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kutyánk olyanná válik, amilyenné neveljük őt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése