2012. január 8., vasárnap

Macskatenyésztéshez szükséges egészségügyi lépések


Egy tenyészet létrehozása igen gondos előkészítést igényel. Sokkal bonyolultabb, mint a kutyáknál, de minden szempontból megéri a fáradságot.
Ha a legfontosabb vértesztek negatívak, tehát macskánk egészséges, akkor reményünk van arra, hogy a későbbiekben is egészséges cicákkal fogunk élni, kiállítani és tenyészteni.

FeLV teszt: vagyis a macskaleukózis tesztje, retrovírus okozza a betegséget. A cicáinkat tesztelni és oltatni kell ez ellen, mert halálos betegség!

FIV teszt: vagyis a macska AIDS, vírusos megbetegedés..

FIP teszt: a legvitatottabb teszt. Többszörös mutáción átesett coronavírus okozhatja, a betegség majdnem minden esetben halálos.
Én mindenképpen javaslom a teszt elvégzését, mert így biztosabbak lehetünk abban, hogy cicánk az adott időpontban a coronavírustól mentes. Oltás létezik ellene,  azonban hatékonysága vitatható, mert ennek a vírusnak számos törzse létezik és nem tudhatjuk, hogy melyik mutálódik halált okozóvá.

A vércsoport meghatározása: a negyedik vizsgálat, melyet én mindig minden macskámnál elvégeztetek. Ez a későbbiekben fontos a vércsoport összeférhetetlenség elkerülése végett.

Léteznek még szűrővizsgálatok, melyeknek elvégzését fontosnak tartom.

PKD teszt: A vesék veleszületett policisztás betegségét szűri ki. Ez a betegség a Karthauzik esetében nagyon ritka, nincs is tudomásom róla.

HCM teszt:  A HCM a szívizom elfajulást jelenti, mely a cicáknál bármely korban felléphet.
A betegség oka ismeretlen, a feltételezés szerint akár vírusfertőzés, akár taurin hiány állhat a változatos tüneteket okozó betegség hátterében.

Patella luxátio: Fontos figyelnünk cicáink ízületeit is, gondolok itt a csípő és térdkalács ízületére, mert térdkalács ficam előfordulhat, hiszen nagytestű macskákról van szó, de túlsúly miatt is veszélyes lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése