2012. január 12., csütörtök

A kutya testfelépítése


Hiába az eltérő méretbeli különbség, a kutyák genetikai és élettani tulajdonságai megegyeznek. Izmaik futáshoz alkalmazkodtak. 39 pár kromoszómával rendelkeznek (nekünk „csak” 26 van), csontvázuk 319 darab csontból épül fel, a kifejlett állatok 42 maradandó foggal rendelkeznek. Az egész állat testfelépítése alkalmazkodott a lényéhez. A szelektív pároztatással azonban mi emberek ezt megváltoztattuk.
Egy jól kiegyensúlyozott kutya hosszú szőrrel, jó izomzatú végtagokkal, hosszú pofával rendelkezik. Természetesen megtalálhatjuk kedvenceink között azokat, amikre igaz ez a jellemzés, hisz ők állnak testfelépítésben legközelebb még az ősökhöz. Azonban a tenyésztés folytán kialakulhatnak az állat számára hátrányos tulajdonságok is. Ilyen pl. a bulldog görbe lába, nyomott pofája, mely légzési nehézségeket von maga után. A szettereknél örökletes szembetegségek gyakran előfordulhatnak, míg a spánielek jóval gyakrabban kapnak szívbetegséget 5 éves korukra, mint társaik. A küllemre specializálódott tenyésztés is rejt magában veszélyeket. A szemek és az arcbőr túlzott ráncai a szemek betegségét okozhatják pl. vérebek esetében. A gerinc túlzott hossza pedig hátproblémák kialakulásához vezethet pl. a tacskóknál, basset houndoknál. A testméretre kiélezett szelekció sem mindig előny az állat számára. A nagytestű fajták szívproblémákkal küzdhetnek és rövidebb életűek.
Kellő gondoskodás, elegendő mozgás és megfelelő táplálás mellett azonban a legtöbb kutya hosszú és boldog életet élhet.


Csontváz:
A test alapvető váza a csontváz. Egységet képezve az izmokkal és inakkal lehetővé teszi a futást, ugrást az állat számára. A csontok üreges, rácsos szerkezetűek. Kalciumban gazdagok. Ha a csont eltörik, akkor a felszínén új sejtek termelődnek, hogy kitöltsék a hiányt. A növekedés során a végtagcsontok fejlődnek legtovább. Velünk ellentétben a kutyáknak nincs kulcscsontjuk. A mellső végtagokat csak izmok tartják. Minden kutya gerince 30 csigolyából áll, ezen felül a farokcsigolyák száma fajtától függően eltérő lehet. Az első és a hátsó lábak közti súlyeloszlás nagyjából egyenlő. A kutya egyik gyenge pontja a térd, ez idős korban baj forrása lehet.
A koponyaformák között nagy eltérések mutatkoznak, hiába ugyanazon csontok építik fel őket minden fajtánál. Ezek mérete és formája változó lehet. A kutyafajtákat a koponyaalakulás szerint 3 csoportba soroljuk:
  • Keskeny, hosszúkás fejű fajták (agarak)
  • Rövid, széles koponyájú kutyák (buldog, boxer)
  • Átlagos, közepes fejhosszúságú állatok, melyek az első két csoport közötti kategória (pl. vizsla, német juhász).

Bármilyen méretű is a koponya, mindenképp doboz formájú. A koponyatető felső rész, hasonlóan a csecsemőkéhez csak a születés után nő össze. Azonban néhány kivételnél, mint például a csivava, a kutacs megmarad.
Az állkapocs hosszúsága mérettől függetlenül meghatározza a harapást. Ez alapján négy csoportot különböztetünk meg.

  • Ollós harapás, ahol a felső állkapocs az alsóra illeszkedik (legtöbb fajtánál ez a normális)
  • Előreharapás, ahol az alsó állkapocs előrébb áll
  • Hátraharapás, itt a felső állkapocs áll előrébb
  • Harapófogó harapás, ahol a metszőfogak egymásra illeszkednek

A harapásnál, ami az egyik állatnak természetes, az a másiknál már probléma forrása. Az előreharapás például komoly probléma a golden retrievernél, ez azonban egy buldognál teljesen természetes.

Testalkat:

A kutya testalkatát általában a tenyésztés céljának megfelelően „alakítják”. Vannak kutyák, melyek feladata az, hogy föld alatti járatokba bújjanak a zsákmány után. Ennek előfeltétele a gyors mozgás és a kis test. Ilyenek pl. a terrierek. Léteznek persze közöttük nagyobb testűek is, mint pl. a welsh terrier.

Egyes kutyafajták sokkal jobban bírják a hosszú távú gyaloglást, akár futást is. Ők nagyobb zsírtartalékokkal rendelkeznek. Ilyenek a szánhúzó kutyák, melyek távolsági szállításra lettek kitenyésztve, hogy a világ leghidegebb területein is képesek legyenek munkát végezni. Ezek a fajták nem a gyors futásra termettek, hisz munkájuk lényege, hogy takarékoskodjanak energiájukkal és kitartóan dolgozzanak hosszú távon is a zord körülmények között.
A védelemre tenyésztett kutyák testfelépítése megint más. Inkább izmos, atletikus alkatúak, képesek nagy sebesség elérésére is. Csontjaik emiatt egyenesek és erősek, koponyájuk rendkívül masszív. Ide tartoznak pl. a rottweilerek, dobermannok. Vannak közöttük robosztusabb fajták is, amelyek azonban meglepően gyors futásra képesek, mint pl. a masztiffok. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése