Ez a fajta - mivel az
angóra egy fajta, de ezen belül sok színváltozata létezik - is nagy
valószínűséggel egy mutáció révén alakult ki, Ázsiában. Európában már a 15-16
sz-ban ismerték. Legfontosabb bélyege az
angorizmus. Mely más emlősnél is megtalálható. Az állat szőrzete folyamatosan
nő, szemben a normál szőrhosszúságú nyulakéval. A gyapjú minőségét nem a
genotípus, hanem a tépés módja határozza meg. Tépéskor az érett gyapjút
eltávolítják és a szőrtüszőkben újabb szőrszálak fejlődnek.
Arányos testformájú állatok, sok gyapjút termelnek, azonban
szaporaságuk, tejtermelő képességük viszonylag gyenge. Élősúlyuk 2,5- 4,5 kg
között mozog a változattól függően.
Több változatuk
alakult ki.
Az angol változat
lassúbb növekedésű, de finom gyapjút termel.
Angol agóra nyúl |
A francia változat 4-5 kg élősúlyú. Az angol változatnál
durvább gyapjút termel.
Francia agóra nyúl |
A német változat
nemesítésekor a tenyésztők növelték a testtömeget és a gyapjútermelést is. (az
éves rekord 1800 g körüli).
Német agóra nyúl |
Ezen kívül még létezik, tatár angóra, mely éves átlagban
850g-os gyapjútermelésre képes.
A kirovi angóra az
egyetlen lógó fülű angóra fajta.
Hazánkban
tenyésztették ki a kék szemű angórát, de léteznek színes gyapjú nyulak is.
Melyeknek textilipari jelentőségük nincs.
Gazdasági jelentősége:
A gyapjútermelésben
a német és a francia változatnak van kiemelkedő jelentősége. Reprodukciós és nevelési teljesítménye jóval
elmarad a húsnyulakétól. Az embrionális veszteségek száma nagyon magas az
állatnál.
Hazánkban az 1990-es évek végére visszaesés
jelentkezett mind a gyapjú ára, mind pedig a kereslet részéről is. Ennek oka
lehet a nagy kínai export is. Azonban úgy vélik, hogy egy újabb gazdasági
fellendülés az angórát ismét előtérbe hozná.
Napi súlygyarapodás: 25,3 g
Vágási kitermelés: 60,3 %
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése