2012. január 31., kedd

Hogy utazzunk kutyával?


Sokan kedvenceik nélkül útnak sem indulnak, ha nyaralásról vagy egy jó kis túráról van szó. És ez így van rendjén. Alaposabb előkészületeket és több odafigyelést igényel a kedvencünkkel való utazás. Legtöbb esetben ilyenkor autót veszünk igénybe. Ha hosszabb útra megyünk, 2-3 óránként álljunk meg, hogy kicsit mozoghasson kedvencünk, elvégezhesse a dolgát, vizet igyon. Indulás előtt és útközben se adjunk neki enni, mert a kanyargós utakon könnyen felfordulhat a gyomra.


Minden esetben a kutya méretének megfelelő szállítóketrecben utaztassuk az ebet, így egy esetleges közúti baleset során mindent megtettünk, amivel a testi épségét megóvhatjuk. Ha mégsem szeretnénk ilyen dobozt igénybe venni, akkor az ülések előtt, lábnál fektessük le a kutyát, és már kölyökkorától fogva szoktassuk le arról, hogy menet közben fel s alá mászkáljon az autóban. Kereskedelmi forgalomban kapható a biztonsági övhöz rögzíthető hám, amivel szintén helyben tarthatjuk a kutyát. A tavaszi, nyári időszakban, amikor már süt a nap, soha (!!!) ne hagyjuk még csak pár percre sem kedvencünket a zárt autóban, mert könnyen hőgutát kaphat és elpusztulhat. Mivel az autók nagyon gyorsan felmelegednek már egy napsütéses, melegebb tavaszi délutánon is, inkább vigyük magunkkal kedvencünket, és ne zárjuk be az autóba, mert könnyen tragédia lehet a vége.



Tömegközlekedési eszközökön (busz, metró, villamos, HÉV) csak érvényes menetjeggyel (teljes árú) és szájkosárral, pórázzal szállíthatjuk ebünket tiszta állapotban. A távolsági buszon, vonaton a póráz és szájkosár használata szintén kötelező, azonban itt már élőállat viteldíjat kell fizetni (függetlenül attól, hogy ölebről vagy akár bernáthegyiről van szó) és a kutya érvényes oltási könyvét is magunknál kell tartani. Kedvencünket azonban nem mindegyik vonaton szállíthatjuk, csak a 2. osztályú személykocsiba vihetjük be. A fülkés kocsiban csak az utastársak beleegyezésével utazhat az eb. A 20 kg-nál nagyobb testtömegű kutyákat csak a 2. osztályú kocsi peronján utaztathatjuk. Kivételt képeznek a vakvezető kutyák, amelyek az 1., 2. osztályon és az étkező kocsiban is tartózkodhatnak, függetlenül az utastársak egyetértésétől.



Ha külföldre készülünk, a repülőgépre is felvihetjük kedvencünket, habár ezt már kevésbé fogják szeretni, mint az autón, vonaton való utazást. A gép fedélzetére csak a 10 kg-nál kisebb testtömegű ebeket vihetjük fel. A szállítódoboz használata itt is kötelező. A többi kutyát csak a csomagtérben lehet szállítani, ami zajos, hideg, ráadásul kellőképpen meg is rémülhet kedvencünk, nem beszélve a fel- és leszállás gyomorforgató érzéséről. Ilyenkor célszerű az állatorvos által javasolt nyugtatót használni, a szállítóketrec ajtaját pedig megfelelően rögzíteni, nehogy véletlenül kinyíljon ki- és berakodás közben. Az ilyen utazásnál szintén külön jegyet kell váltani a kutyának, ami már jóval többe kerül, mint egy távolsági buszjegy és érvényes kutyaútlevél is szükséges hozzá, amit az állatorvosnál igényelhetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése