2011. november 16., szerda

Vészjelzés macska ügyben


  A feltehetően 8000 esztendeje háziasított macska a történelem zivataros századaiban, mintha egyfolytában óriáskerékben tartózkodna. Úgy értve, hogy egyszer fenn, egyszer lenn éli napjait. Előfordult, hogy istenként tisztelték, de a jó évek után több évszázadon keresztül üldözték, megégették, kínozták. Az újkorban megint felfelé halad a kerék, hiszen egyre több cicából lesz házi kedvenc, kiállítások tömkelegén jelennek meg a szebbnél szebb, tenyészcsodák. A macskatartás kultúrája világszerte felfelé ível.

  Mi a helyzet e tárgykörben Magyarországon? Sajnos azt mondhatom, hogy a minimális javulás ellenére lesújtó a helyzet. Fogalmunk sincs róla, hány macska él hazánkban, de az tényszerű, hogy évente több százezer cica pusztul el az utakon, megmérgezve, lelőve, no nem folytatom.

  Sajnos nálunk még mindig nem elég népszerűek a macskák. Néha kifejezetten előítéletesek. Vannak, akik ki is nyilatkoztatják, hogy utálják ezt az amúgy kedves, bújós (ha bízik az emberben), csodaszép állatot. Ugyanakkor a szabadság megtestesítője is, hiszen kinti territóriummal rendelkező állatot nem lehet erőszakkal a lakásban tartani.
Persze, amelyiknek otthona, gazdája van, azzal is előfordulhat baleset, de mi történik a számuk ismeretlen kóbor macskákkal?
Sajnos sok kárt tesznek. Az éhség nagyúr, és hamar felülkerekedik a vadászösztön, mely eredménye a számtalan énekes madár pusztulása.




  Summázva: csak mi emberek vagyunk felelősek mindezért. Nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, ha macska tetemét látjuk az út szélén. A kóbor macskák ivartalanításával kellene gátat vetni a szaporodásuknak. Ez biztosan költséges, de ha nem úgy gondolkodnánk, mint egy ismerősöm, aki kijárós kandúrját azért nem ivartalaníttatja, mert akkor nem lesz férfi szegény. Hadd csináljon sok szép kis vörös macsekot! Kár, hogy ezeket a kis vörös macsekokat nem fogadja be születésük után, és ki tudja milyen nyomorult sors vár rájuk.

  Vagyis a kóbor állatokhoz való hozzáállásunkon kellene változtatni, nemcsak állatvédelmi okokból, hanem természetvédelmi és közegészségügyi szempontok miatt is.

                                                                                                     Egy macskatartó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése