2011. november 9., szerda

Mi a dorombolás?

   A macskafélék, különösképpen a macskák és leginkább a házi vagy fogságban élők tulajdonsága, de a vadon élő társak Pl.: vadmacska, puma, gepárd is dorombol.
Vibráló, 25 és 150 Hz közé eső frekvenciájú hangjelzés, jellegzetes macskahang.
A macskák általában akkor dorombolnak, ha boldogok, de sokszor megfigyelhető ellenkező esetben is, annak nyugtató hatása miatt.
 

  A nőstény macska dorombol szüléskor és később, így beszélget kicsinyeivel. Az újszülöttek nyávogva még nem tudnak kommunikálni, mivel szopni és nyávogni egyszerre nem lehet, míg dorombolni és szopni annál inkább. A felnőtt macska viszont képes a dorombolással egyidőben nyávogni, de az is előfordul, hogy lassan pislog is közben, vagy szemeit lehunyva
pihen. Tapasztalat szerint a haldokló macska is dorombol, így nyugtatva magát.
 
   A dorombolás keletkezésével kapcsolatban több elmélet is létezett. Feltételezték, hogy a be és kilégzés közben a hibáshangszalagok rezgése folytán a verőérnek csapódó vér hangja okozza, vagy a nyelv mozgatása idézi elő. Némelyek a tüdő rezegtetésére gondoltak.
Ma már tudjuk, hogy a hangot a gége ritmikus impulzusai hozzák létre, melyhez a hangszalagok megfeszítése és elernyesztése járul. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, mely hatására azok másodpercenként 20 -
30-szor is
megfeszülnek. Mivel az agy ezt az üzenetet be és kilégzéskor is küldi, a doromboló hangot folyamatosnak halljuk.
 


  Egyes kutatók feltételezése szerint a dorombolás során létrejövő rezgés, - melynek frekvenciája megegyezik az alapjáraton működő diesel motoréval - kedvező hatást gyakorol a csontok és a szemek gyógyulására. Ezt a jótékony hatást már régóta vizsgálják a kutatók. Így az is kiderült, hogy azoknak a betegeknek a csontjai gyorsabban gyógyultak, akiknek macska dorombolt lábadozásuk alatt. Sok ortopéd orvos a gyógyításhoz a dorombolás frekvenciájával azonos berendezést használ.
 

  A macska éjszakai portyáin sok sérülést /karmolás, harapás, törés/ szerez. Valószínű, hogy sérüléseit képes dorombolással meggyógyítani.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése