2011. november 5., szombat

Mit tegyünk, ha kutyánk magára marad a lakásban?


  Sokszor tapasztaltunk már tömblakások csendjéből feltörő kétségbeesett vonyítást, hangos csaholást, vinnyogást. Ez a jelenség a nem érintett lakók számára kellemetlen, sőt, idegtépő is lehet, a kutyatulajdonos számára viszont a szomorú valóság, hogy kénytelen munkája miatt magára hagyni kedvencét.

  Ha nincs más megoldás, a magányosan üvöltő ebek gazdájának néhány jó tanács. Megkönnyíthetjük kutyánk várakozását, ha már kölyök korában fokozatosan hozzászoktatjuk az egyedülléthez. Naponta hagyjuk magára néhány percre, majd mindig hosszabb időre. Mikor hazaérkezünk, jutalmazzuk meg valamilyen számára ínyenc falattal és sok-sok dicsérettel.


  Később szoktassuk várakozó helyhez, ahol a magány idején tartózkodhat. Kiváló hely erre a saját kosara, miután elmagyaráztuk neki, hogy ott várjon, míg hazatérünk, képes csendben várni gazdája érkezését.

   Munkába induláskor ne búcsúzkodjunk hosszasan, inkább szigorúan szóljunk rá, hogy érezze, az ő feladata a csendes várakozás. Ne adjunk neki elrágott papucsot, szakadt párnát a várakozás idejére, mert kedvet kaphat a nagy hancúrozás közepette az ép párnák vagy lábbelik tönkretételére.




  Figyeljünk arra, hogy a várakozás ideje a lehető legtöbb alkalommal azonos hosszúságú legyen. A kutyus belső órája egy idő után jelezni fogja a várakozás végét és a gazdi érkezését. Ilyenkor se fukarkodjunk a dicsérettel és a jutalommal.

  Különleges feladat adásával is enyhíthetjük a hosszú várakozási időt. Ha valamit őriznie kell, legyen az a konyhaszekrény vagy egy cserepes virág, esetleg a fogason lógó kabátunk, nem fog unatkozni és rövidebbnek tűnik számára a várakozás. Külön dicséret jár azért, ha a kutyus az őrizendő dolog közelében tartózkodik a gazdi megérkezésekor.

  Könnyebben viseli ebünk a várakozást társaságban. Ha a lakásban macska, törpenyúl él, magányos kutyánkkal megosztja a hosszú várakozás érzését.

  Ha időnk engedi, hatékony módszer a kutya lefárasztása. Munkába indulás előtt tegyünk vele rövid sétát, vagy játsszunk vele, lehetőleg ugráltassuk meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése