2011. november 1., kedd

KARTHAUZI STANDARD

    A KARTHAUZI MACSKA egy francia fajta, mely ősi vadászszenvedéllyel és vízhatlan bundával rendelkezik. Erős robusztus típusú, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belőle. Testfelépítése miatt a karthauzi ruganyos és fürge macska, kifinomult, soha nem durva és nem ügyetlen. 

    A kandúr sokkal nagyobb, mint a nőstény és lassan érő fajta. A bunda szerkezetére, a bunda és a szem színére a kora és a vele született tényezők hatnak. Minőségének ereje, intelligenciája és kezelhetősége tette lehetővé a karthauzi századokon keresztüli túlélését, ennek minden kiállítási állaton evidenciaként láthatónak kell lennie, és ezt megőrzi a gondos szelekció
    
FEJ ÉS NYAK: széles, trapéz alakú, nem gömbszerű. Erőteljes állkapocs, teljes arc, az érett kandúrnak hosszabb a pofája. Magas, puha kontúrú homlok, az orr egyenes és közép hosszú, széles, vízszintesen elhelyezkedő szemekkel.
Viszonylag kis pofa, keskeny és elvékonyodó párnákkal. Aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erősen tűzött.



    
FÜLEK: közepesen hosszúak és szélesek, a fejen magasan tűzöttek, nagyon egyenesen állóak.


    SZEMEK: kerekek és nyitottak, éberek és kifejezők. Színük a réz-sárgától az aranyig terjedő, tiszta, mély, ragyogó narancsszín a kívánatos.

    TEST ÉS FAROK: robusztus fizikum, közép hosszú, széles vállal és mély mellkassal. Erős csontozat, az izomtömeg szilárd és erős. A nőstény közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. A farok mérsékelten hosszú, erős, oválisan elvékonyodó.


    SZŐRZET, BUNDA: közép-rövid és némileg gyapjas szerkezetű. A nyakon és a széleken juhszőrzethez hasonló, rugalmas aljszőrzet, hosszabb, védő fedőszőr.

     Figyelem! A gyapjasság mértéke függ a kortól, a nemtől és a lakhelytől. Selymes, vékonyabb bunda megengedett nőstényeknél és két évnél fiatalabb macskáknál.




  



   HIBÁK: komolyan megtört orr, stop nem lehet. Pisze vagy felfelé hajló orr, könnyű izomzat, kitapintható faroktörés, a szemek túl zártak vagy haragot mutatnak.

    KIZÁRÁS: fehér szőrszálak, fehér folt, farokcsomó, zöld szemek, gyengeségre utaló hátsó rész.




SZIN: a kékes szürke minden árnyalata, a hamuszürkétől a palaszürkéig, a szőrvége ezüstözött. Hangsúlyos a szín tisztasága és inkább az egységes árnyalat. Előnyös a világos tónus, a folt nélküli kék színjátszó ragyogással. Az orr bőre palaszürke, az ajkak kékek, a mancsok vakond-rózsaszínűek. Megengedett kivétel a farok gyűrűk a kölyköknél és a két évnél fiatalabb cicáknál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése