2011. november 18., péntek

Hogyan szoktassam le a kutyám az ugrálásról?


  Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor kutyánk felugrálva adja értésünkre hogy ő most milyen boldog, mennyire szeret bennünket vagy „jajdejómegyünksétálni”.
  A felugrálás számukra teljesen természetes, ösztönös cselekvés. Nyári időszakban még talán nem is akkora a baj. Na de ősszel, télen, amikor tocsog a tappancsa a sártól, a hólétől. Éppen nem figyelünk oda, és már ott virít egy vagy több sárfolt a kabátunkon. Kutyánként más és más módszer lehet a célravezető.


  Az egyik, amikor behajlított, felemelt térdünkkel akadályozzuk meg, hogy kutyánk felugorjon. Amikor látjuk, hogy készül az ugrásra, akkor behajlítjuk, felemeljük egyik lábunkat, így a kutya mellkasával a térdünknek fog ütközni. Ez nem okoz neki fájdalmat, csak kellemetlen számára.

  Figyelni kell azonban, hogy a térdünkkel ne üssük meg túlságosan, mert azzal viszont már fájdalmat okozhatunk neki. Ne felejtsük el közben erélyesen a „Nem!” tiltószóval tudtára adni, hogy nem örülünk az ugrálásának. 

   Megoldás lehet az is, hogy amikor látjuk, hogy ugrani készül kedvencünk, kilépünk oldalra vagy elfordulunk tőle, így előbb-utóbb megunja, az elforduláskor pedig fel sem ugrik.

  Jó megoldás az is, amikor nagy lendülettel fut felénk a kutyánk, akkor hajoljunk le hozzá, simogassuk meg, esetleg ültessük le. Így idővel megszokja, ha üdvözölni jön bennünket, akkor le kell ülni és hatalmas adag simogatás lesz érte a jutalma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése