2011. november 12., szombat

Nyuszipaloták


  Minden lakásban tartott nyúl őse az üregi nyúl. Ők odúkban üregekben élnek. Természetesen a mi kis kedvencünk is megtartott néhány tulajdonságát az ősnek. Szeret ásni, kaparni. Így nem ritka, hogy falun vagy akár külterületi településeken a nyuszik - legyen az vad vagy házi - teljesen aláássák a területet. Akár a házat is.:-)
  Csak azt veszed észre, hogy néha napján egy sereg nyúl bújik elő, vagy kerül az utadba. És nem tudod, honnan is jöhettek.:-)
  Hát ők szép fészket és üregrendszert telepítettek akár egy focipálya, vagy a lakás alá.


 Létezik egy hely - persze több is, de ezt saját szememmel is láttam - ahol a nyulak tényleg elborítottak mindent. Hajnalban előkerültek. Nyüzsögtek a parkokban, a főutcán, a házak között. Az emberek nagy becsben tartották őket (ellentétben pl. a berlini fal között kialakult hihetetlen nagy nyúltömeggel, akikre az emberek a fal ledöntése után vadásztak - de erről egy másik cikkben olvashatsz).
  Ez a hely pedig Frankurt am Main volt. Kb. 15 évvel ezelőtt volt szerencsém ezt a jelenséget a saját szememmel látni, mikor egy iskolai csereprogram keretében kijutottam oda.

  A nyuszi elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy ő maga milyen személyiség.
  Léteznek nagyon nyugodt példányok. Nem rágnak vezetéket, linóleumot, ezért ők nyugodt szívvel akár a ketrecen kívül is tarthatók. Természetesen ezekről a rossz szokásokról le lehet szoktatni az állatot, de a vérmérsékletétől függően hosszabb-rövidebb időbe telik. ( A lakásban tartott nyuszik elhelyezéséről és a viselkedésről is olvashatsz majd.)

  Míg más nyuszikat csak felügyelet mellett lehet futtatni. Természetesen minden nyúlnak szüksége van a szabad futkosásra. Tehát nem egy ketrecnek vásároltuk őket. Azonban az is igaz, hogy még a legkedvesebb nyuszinak is szüksége van egy biztonságot nyújtó ketrecre, ahová visszavonulhat, ha szeretne.
  Az arany közép utat kell megtaláljuk.

  Ezen kívül magunk is előállíthatunk plusz házikókat és játék, szaladgáló terepet a kedvencünknek.
  Ez lehet fából, vagy akár kartondobozból is. Itt persze újra érvényesül, hogy milyen a nyuszink vérmérséklete. Hisz a nyúl rágcsál - de nem rágcsáló - vagy a tárgy megismerése, vagy unalom, vagy a fogkoptatás miatt. Így kell kiválasztanunk a megfelelő anyagot a nyuszi házikó megalkotásához.
  A fő szempont, hogy ha meg is rágja a nyuszi ne legyen számára káros és mérgező.

 Néhány nyuszipalota



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése