2011. november 10., csütörtök

A tengeri malac éneke, avagy értsük meg kedvencünket


A tengeri malac egy rettenetesen kedves és okos állat. Hihetetlen sok módon ki tudja fejezni számunkra - és persze a fajtársak számára - a gondolatait.
A gazdi előbb utóbb megtanulja milyen hanggal, mit jelez a kedvence. 

Röviden berreg 

Figyelmeztető, nemtetszést kifejező hang. Hirtelen zajra, egy általa nem kedvelt hangra, nem megfelelő simogatásra reagál így. Akkor is hallatja, ha valamire figyelmeztet.  


Mormog, halkan röfög 

Az elégedettségét fejezi ki. Ezt hallhatod, ha simogatod, és jól érzi magát.  A társainak is így jelez, ha járkálnak jelezvén, jól érzi magát. 

Berreg, durrog 

Motorcsónak zúgásához hasonló hangot hallat. Hímnél, nősténynél egyaránt hallható 
  • A hím így kelti fel a nőstény érdeklődését, ilyenkor testét himbálja, hátsó felét - a területet megjelölve, maga után szagot hagyva - csúsztatja.
  •  A nőstény e hanggal jelzi, hogy párosodni hajlandó.
  •  Az alacsonyabb rangú nőstény - gyakran fejét lehajtva, mozgatva - berregő hanggal köszönti a magasabb rangú nőstényt, jelezve, hogy szándéka békés.
  •  Hasonló neműek esetében a dominancia kifejezője is lehet - domináns az a fél, amelyik rövidebb-hosszabb ideig tartó körbejárás, testhimbálás után a másik fél hátára bármikor rámászhat (a másik féltől erre engedélyt kap).
Visít

Az éhség, magányosság, fájdalom, félelem esetén hallható. Az emberrel való együttélés egy feltételes reflexet alakított ki benne, a zacskó zörgésére, a hűtőajtó nyitására stb. éles visítással reagál (gyakran akkor is, ha nem éhes).
Panaszos, tompább visítással magányosságát, fájdalmát fejezi ki. Félelem esetén visítása pánikszerű, riadt.

Süvölt, fütyül, sziszeg, a fogát csattogtatja 

Az ellenszenvét, haragját, agresszivitását fejezi ki. A verekedés előjele is lehet. Mérsékelt formában a domináns tengerimalac így fenyegeti alacsonyabb rangú társát.





Röffent, halkan duruzsol 

A kölykök, szoptató nőstények hangja.
A pici kölykök hangját gyakran nem halljuk, mert anyjukkal az emberi fül számára nem érzékelhető hangtartományban- ultrahang- kommunikálnak. 

Élesen csipog 

Az eleinte lassú, majd fokozatosan erősödő ütemes csipogás nőstényeknél és hímeknél egyaránt hallható. Azonban ritkán fordul elő. Inkább késő éjszaka hallani és ilyenkor malacunk, mintha önkívületi állapotba kerülne.
Nem mindegyik malac csipog. Pontosan nem lehet tudni, milyen ingerek váltják ki e reakciót. Legtöbben azt állítják, hogy leginkább a párját, társát (el)vesztett, vagy egyéb stresszt megélt - haragos, ideges, ijedt - malac csipog így.
A fajtársak is e csipogásokra különbözőképpen reagálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése