A szarvasmarha háziasítása 9000 éve történhetett a
Földközi-tenger környékén. Ősének az őstulkot tekintik, mely Európában és
Ázsiában is őshonos volt. Az őstulok a Kárpát medence ligetes, zsombékos
területeit is kedvelte, így itt is nagy csordákban élt. Ízletes húsa miatt
szívesen vadászták, ezért a XIII. század idejére kipusztult a faj. Létezik egy
olyan elképzelés, hogy az őstulok a magyar szürke marha közvetlen őse. Más
állítás szerint, viszont a szürke marhát a honfoglaló magyarok hozták magukkal
a Kárpát-medencébe.
A szürke marha tartása igazán a XIV. században terjedt el,
és eladásával a XVIII. századig nem kis hasznot hajtottak be uralkodóink.
Népszerűsége abban rejlett, hogy igénytelen, rideg tartásban is egészséges, sőt
ellenálló a betegségekkel szemben. Bár keveset tejelő fajta, kiváló húsáért és
impozáns, igavonásra termett alkata miatt tartották. Sajnos a XIX. század
végére lecsökkent az állomány, de napjainkban ismét megindult tenyésztése.
A magyarokat a mai napig lovas nemzetnek tartják, - vagy mi
tartjuk magunkat annak,- ezért mindenképpen szót kell ejtenünk a számunkra
valóban fontos háziállatról. A legenda szerint a honfoglaló Árpád és vezérei
már lovakon érkeztek a Kárpát-medencébe. A honfoglalás kori sírok feltárása
alapján ezek a lovak kis termetű, nagy fejű, mongol lovak voltak. Később
kialakult egy mocsaras, lápos területekhez jól alkalmazkodó magyar lótípus,
mely könnyű, szikár termetű gyors ló lehetett. Székely ló névvel csak Erdélyben
maradt fenn ez a fajta, hiszen inkább az arabs telivérek lettek népszerűek
később. Széchenyi Istvánnak köszönhetően lendült fel a magyar lótenyésztés a
XIX. században, így a lipicai és nóniusz fajtákat használták fogatok elé és a
versenysportban. A magyar hidegvérű, nagytestű, erős, nagy teherbírású igásló
tájfajtája a muraközi ló, mely még a múlt század második felében is népszerűnek
számított. Ma legnagyobb ménesünk a Hortobágyon található, de szerencsére egyre
többen foglalkoznak lótartással.
A háziludat már 4-5 ezer évvel ezelőtt haszonállatként
tartották Egyiptomban. Ősének a nyáriludat tekintjük, mely szinte mindenhol
őshonos volt Európában. Mi magyarok régtől fogva foglalkoztunk a liba
tartásával. Feljegyzések szerint a vadliba fiókáit felnevelve, szárnyukat
megkurtítva háziasítottuk őket.
Ezek a madarak eleinte szabadon kereszteződtek a házilúddal,
később viszont a tudatos tenyésztésnek köszönhetően kialakultak a tolláért, májáért,
zsírjáért kinevelt egyedek. Létrejött a magyar parlagi lúdnak két fajtája, a sima
és fodros tollú. Ezek a fajták keveset tojnak, viszont hatalmas májuk miatt
értékesek.
A kacsa háziasításáról kevés információ létezik, ősének a
tőkés récét tekintjük, melyet valószínűleg több vidéken domesztikáltak. A
Kárpát-medencében is gyakori tőkés réce elterjedésének kiváló terepet adtak a
lápok, vizes területek, így a kacsatenyésztés nálunk régóta elterjedt ágazatnak
számított. Kezdetben vadruca tojások keltetésével, majd a XX. században
behozott pekingi récék elterjedésével találkozunk.
A galamb tartása még ma is kedvelt időtöltés. A házigalamb
ősének a szirti galambot tekintik, melynek háziasításáról 6000 éves
Mezopotámiából származó ábrázolások tanúskodnak. A Kárpát-medence területére a
rómaiak idején került. Főként postagalambként, kisebb mértékben húsáért
tenyésztették. A tenyésztői munkát dicséri, hogy ma nálunk, több mint 60 magyar
fajtát különböztethetünk meg. A tenyésztői besorolás szerint posta (röp), dísz
és húsgalamb létezik.
A magyar hagyomány
kedves madara a galamb. Ezt őrzik népdalaink, népmeséink, egész népköltészetünk
jelképként használja. Természetesen megtaláljuk a rajzos, hímes, faragott
motívumokban is, de a falusi porták ma is a galambdúcukról nevezetesek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése