2012. február 24., péntek

Lehet-e a macskát sétáltatni?


Természetesen. Sőt manapság egyre nagyobb divat. Néhány macskafajtát könnyebb betanítani arra, hogy pórázon sétáljon, pl.: sziámit, burmát és az orosz kéket. A sétáltatás sokszor cicánk személyiségén múlik. Lehet nyugodt és teljesen együttműködő a cica, mégsem fog neki tetszeni ez a fajta séta. Majd a macska eldönti, hogy ez jó-e neki vagy nem. Attól sétálni nem fog, ha mi szeretnénk.


Napjainkban minden állatkereskedésben kapható cicáknak való nyakörv és póráz. Majdnem olyan széles a választék, mint a kutyáknál. A nyakörv azért is ajánlatos, mert ha kijáró a cicánk, ezt elláthatjuk cím és névkártyával.


Érdemes kis korban elkezdeni a szoktatást. Szükségünk lesz nyakörvre és hámra, mert a legtöbb macska ki tud bújni a nyakörvből és persze ezt ki is fogja próbálni.
Kezdjük a próbálkozást rövid időszakokkal. Rátesszük a nyakörvet, míg meg nem szokja.
Ugyanezt csináljuk végig néhány nap a hámmal is. Ezután /még mindig otthon/ egy kedvenc játékkal vegyük rá arra, hogy rövid sétát tegyen velünk. Végül próbáljuk meg kinti sétákkal. Először csendes környéken sétáljunk és fokozatosan hosszabbítsuk a távot.
Ha megbizonyosodtunk arról, hogy cicánk hozzászokott a forgalom hangjához, tehetünk forgalmasabb út mellett is vele hosszabb sétát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése