2012. február 22., szerda

Hogyan bánjunk idősödő kutyánkkal?


Az idős kutyának már speciális igényei vannak. A várható életkor fajtánként változik. A kisebb termetű kutyák tovább élnek, bár a minik ebben az esetben nem tartoznak ide. Az óriás méretűek rövidebb élettartammal bírnak, míg a keverék kutyák élete kb. 13 évre korlátozódik. Az öregedés lassú folyamat, melyet nem biztos, hogy észreveszünk, hisz naponta látjuk kedvencünket. Bizonyos fajták azonban idősen hajlamosak egyes betegségekre, melyekre még a tenyésztő vagy az állatorvos felhívja a figyelmünket.

Az idős kutya gondozása: a napi ápolás jelentős ezekben az években, hiszen kutyánk a kényeztetéstől jobban érzi magát. Az öreg kutyán gyakran találhatunk szemölcsöt, mely egy jóindulatú daganat, nem okoz problémát. Azonban, ha rossz helyre nő, zavarhatja kutyánkat. Akadályozhatja mozgásában, látásában. Ha a szőr között elbújva helyezkedik el, fésülésnél mi is felsérthetjük, ezért ápolását körültekintően kell végeznünk. Ha valahol dudor növekszik a kutya testén, forduljunk orvoshoz. Ezeket a kinövéseket, dudorokat, azok esetleges növekedését nyomon tudjuk követni, ha naponta gondozzuk kutyánk szőrét. Így, ha változást észlelünk, időben tudunk cselekedni.



A napi ápolás során mindig legyen időnk kutyánk körmeit is megvizsgálni, ne hagyjuk túlnőni azokat. A ferde, hosszú köröm a mancsot szúrhatja, erős fájdalmat okozva a kutyának. A körömvágást lehetőleg orvos végezze, ha nincs benne gyakorlatunk. Az első körömvágást mindenképpen orvossal végeztessük és kérjük meg, mondja el, mire figyeljünk a későbbi körömvágásoknál.

Felfigyelhetünk arra, hogy idősödő állatunk lehelete kellemetlen szagúvá válik. Ennek oka a fogkő, melyet ha nem távolíttatunk el, a fog romlását, esetleg elvesztését okozhatja. A megelőzés érdekében kutyusunk idős éveiben is kapjon szilárd ennivalót. Mossuk rendszeresen a fogait az erre a célra kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel.

Az idős kutya etetése: az öreg kutya, akárcsak az idős ember, kevesebbet mozog, így energiaszükséglete csökken. A túlsúly elkerülése érdekében csökkentsük napi ételadagját. Ha a kutya túlsúlyos, megterheli a szívet, légzőrendszert és az izmokat. Ennek következtében rövidül kutyánk élete. A kereskedelmi forgalom kapható kifejezetten idős kutyák részére készült kutyatáp is.



Testedzés: az idős kutya már nem olyan szaladgáló kölyök, amilyen régen volt. Könnyen kifárad. Ízületi- és izomfájdalmai lehetnek, akárcsak nekünk. Ne terheljük túl a kutyust, saját tempójában történjen a séta is. Ilyenkor fokozottan figyeljünk kedvencünkre, mert a kor előrehaladtával romlik a hallása, csökken a tájékozódó képessége és szaglása sem a régi már.
Ne hagyjuk elcsatangolni, mindig legyen látótávon belül. Nagy hidegben vagy forróságban ne sétáltassuk, hiszen a hőháztartása sem a régi már. Nehezen viseli ezeket a szélsőséges időjárási viszonyokat. Ha séta közben sárba, hóba vagy felsózott talajra lép, otthon mossuk le és szárítsuk is meg mancsait. Idős korában már rövidebb, de gyakoribb sétákat tegyünk vele. Idős kutyánk többet fog pihenni, mint korábban. Biztosítsunk neki egy kényelmes, meleg, száraz fekhelyet akár a lakásban, akár a kertben. A helye legyen puha, a kemény fekhely a szőrrel nem borított testrészeket irritálhatja, melyek az idő múltával el is fekélyesedhetnek. Igyekezzünk minél több időt vele tölteni, ne hagyjuk hosszú időre egyedül.



Rendszeres orvosi vizsgálat: idős ebeknél is nagyon fontos az oltások pontos beadása. Hiszen szervei már nem működnek maximálisan, így az immunrendszer védelme is csökken. Ha oltásra visszük, feltétlenül kérjünk teljes körű vizsgálatot, hogy tájékozódjunk kutyánk egészségi állapotáról.

A fentiek figyelembevétele mellett a legfontosabb, hogy legyünk vele türelmesek és odaadók. Ha kutyusunk az első szóra nem néz ránk vagy nem jön oda, ne hibáztassuk, ne szidjuk. Ez nem annak a jele, hogy nem érdekeljük őt, egyszerűen az idős kor jelei jelentkeznek, ami hallás, látáscsökkenéssel is jár. Egész életében hűségesen "szolgált" minket, örömet és szeretetet adott nekünk, megérdemli, hogy viszonozzuk ezt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése