2012. február 16., csütörtök

Kutya tartása lakásban


A kutya az a háziállat, amely leginkább alkalmazkodott az életformánkhoz. Elkísért minket hű követőként a hódítások idején, megtalálható a sivatagoktól a sarkokig. A Föld lakossága az évszázadok során egyre növekedett, népességünk a kihasználható tereket betöltötte. Egyre szűkült számunkra az élettér, így velünk együtt kutyáink is kisebb helyre kényszerültek. Hiába lakunk kis lakásban, igényünk arra, hogy azt megosszuk négylábú társainkkal, továbbra is megmaradt.

Sokan állítják, hogy az állat lakásban való tartása kegyetlenség. Azonban bármilyen meglepő, a kutyának mégis megfelelő a lakásban tartás.
A természetben élő ragadozók napjuk nagy részét heverészéssel töltik. Keresik egymás társaságát, s csak a portyák idején vágnak neki az útnak. A lakásban tartott kutya sem viselkedik másként. A nap legnagyobb részében szunyókál, viszont a napi séta alatt megfelelő lehetőség nyílik mozgásra, új szagok megismerésére, fajtársakkal való játékra.


Sok kutyatartó tévesen hiszi azt, hogy a kertben tartott kutyának nincs szüksége sétáltatásra. Nagyot tévednek. Sokan azt hiszik, a kert a kutya mozgásigényét kielégíti. Azonban az állat egész nap nélkülözi a társaságot, idegen szagot sem szimatolhat és nincs meg a kihívás, hogy új vadászterületeket hódítson meg. A kizárólag kertben tartott kutya magányos lesz.



A lakásban tartva ez a veszély nem áll fent, ha a gazdi rendszeresen sétáltatja, és nem hagyja sokáig magára. 6-8 óra a maximális időtartam, amit kutyusunk napközben magányosan elvisel. A kutya számára létszükséglet a séta, hisz ilyenkor éli ki magát igazán. A lakásban kutyánk számára biztosítsunk saját helyet, ahol mindig leheveredhet, ha pihenésre vagy egy kis nyugalomra vágyik. Készüljünk fel arra is, hogy sokszor kell utána szőrt és port takarítanunk. Ha kedvencünk érzékeny a melegre, keresnünk kell neki hűvös helyet az amúgy meleg lakásban.

Nemcsak kistestű kutya tartható lakásban, hanem megfelelő mozgás biztosítása mellett közepes testű is. Persze akadnak kutyák, melyeknek kényelmetlen egy kis lakás, de nem alapterülete, mint inkább berendezése miatt. A bútorzat ugyanis a mi igényeinket elégíti ki, kevésbé szolgálva a kutyáét. Ebben a tekintetben a kutya hossza a meghatározó, míg számunkra könnyedén kikerülhető kisasztal a kutyának már nehézséget okozhat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése