2012. április 28., szombat

Mi a teendő vemhesség alatt?


    A macskák általában sikeresen gondoskodnak a faj fenntartásáról. Egy gazdátlan macska minden különösebb gond nélkül vemhesül, megfial és felnevel utódokat. Legalább is ezt mi így látjuk.
A lakásban tartott fajtatiszta, méregdrága tenyészállat e téren azonban nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket.


     Ennek oka részben tenyésztési hiba. A mai tenyészcicák már külsőre se nagyon hasonlítanak őseikhez. A tenyésztői elképzelések sokszor inkább a küllemre adnak /hegyes fül, nyomott orr, szőrszín, szőrhossz/, nem a belbecsre. 

    Ennek a genetika látja kárát. A tenyésztésnek előnyös tulajdonságok létrehozása mellett lehetnek alattomos, megbúvó hátrányai is, pl.: a kicsi medence, nehezebb vemhesülés, gyakori halva születés.

   
    Ha sikeres a párzás, a gazdi lesi a vemhesség jeleit. Miután meggyőződött róla, a 20. naptól kézzel is megállapíthatja, hogy a macskája kiscicákat hord. A szívverés a 22. nap után észlelhető.
A vemhesség alatt kerüljük a gyógyszeres kezelést. Nem szabad ebben az időben védőoltást, gombaellenes szert adni.


     Nem minden gyógyszer tiltott, de erről mindig kérjük ki az állatorvos véleményét, mint ahogy a féregirtásról is.
A vemhes macska étrendje legyen kalória és vitamindús, különösen az utolsó hetekben lehet állatorvosi tanácsra kiegészítő étrendet adni. A megfelelő tápláláson kívül nem igényel különösebb gondoskodást.

 
    Feltétlenül beszéljük meg a szülés idejét az állatorvossal, ha komplikáció adódna bárhol elérhető legyen!

     Az egészséges macska vemhessége alatt is élénk, ezért hagyjuk nyugodtan ugrálni, játszani, mászni. Ha fialás előtt aktivitása csökken, előfordulhat székrekedés. Ezt az ételébe kevert pár csepp parafinolaj, vagy olajoshal konzerv megoldja.



     A szülés előtt két héttel készítsük el a fialó helyét. / ez lehet nagyobb kartondoboz, zártabb fonott kosár, fadoboz mely egyik oldalán nyitott/ Lehetőleg nyugodt, meleg, sötét, zajmentes zugban helyezzük el, könnyen cserélhető tiszta ruhákkal kibélelve. Ha nőstényünk idegenkedik a helytől, hagyjuk, hogy megkeresse a számára kedvezőt és tegyük oda az elletőládát.

     Mindenesetre a fialás előtt két héttel ne engedjük ki a lakásból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése