2012. április 24., kedd

Hogyan adjunk be gyógyszert kedvencünknek?


Azért valljuk be, hogy gyógyszert bevenni nekünk sem túl kellemes feladat. Pedig mi tudjuk, hogy miért kell azt a fránya tablettát lenyelni. De mit csinál egy kutya, amikor egy ilyen kellemetlen ízű apró kis valamit próbálunk beleerőltetni? 



Ellenkezik és megpróbál túljárni az eszünkön. Amennyiben tabletta formájában kell adagolni a gyógyszert, kétféle módszer közül választhatunk, ha kutyánk önként nem fogadja el a felkívánt „falatot”. Leültetjük ebünket, két kézzel kitátjuk a száját, és míg egyik kezünkkel átfogjuk az orrhátát és tartjuk a fejét, másik kezünkkel benyúlunk a szájába és a nyelv tövére helyezzük a gyógyszert, olyan mélyre, amennyire csak tudjuk (persze nem kell az öklünket letolni a kutya gyomráig). 





Ez kivált belőle egy nyelési reflexet. Így ha becsukjuk a száját, elengedjük a kutya fejét, akkor jó esetben egy nyeléssel már lent is van a tabletta. Ha pedig utána meg is nyalja az orrát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a gyógyszer már szépen halad lefelé a gyomorba. Ha nem sikerült a művelet, akkor kutyánk előbb vagy utóbb ki is köpi a tablettát rágás nélkül. Ilyenkor kezdhetjük elölről. 



A másik módszert én szívesebben alkalmazom: valamilyen ínycsiklandó falatba csempészem a gyógyszert. Rendszerint kolbászba vagy szalonnába, így tuti a gyomorba jut a tabletta. Apró kis zsebeket hasítok a kolbászkarikákba vagy a szalonnadarabokba és a félbe vagy inkább negyedbe tört tablettákat ezekbe rejtem. 



Ilyenkor garantált a siker, ugyanis ezeket a ritka, finom falatokat csak úgy habzsolják befelé a kutyáim, és nem törődnek azzal, hogy alaposan meg is rágják őket. Így nem foghatunk mellé, és a családi kasszát sem terheli meg különösen az a néhány karika kolbász.



Ha folyadék formájában kell adagolnunk a gyógyszert, akkor azt egy tű nélküli fecskendővel célszerű a kutya szájába juttatni, miután leültettük és felemeltük a fejét. A pofa és a fogak közötti térbe nyomjuk a gyógyszert úgy, hogy hagyjunk időt a kutyának nyelésre is. Elsőre bizonyára tiltakozni fog, ezért lehet, hogy némi segítségre lesz szükségünk. De idővel rutint szerezhetünk és többet nem jelenthet gondot egy tabletta vagy folyadék beadása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése