2012. március 18., vasárnap

Mik a kutyakiállítás feltételei és milyen a küllemi bírálat


Az 1800-as évek közepe óta máig töretlen a kutyakiállítások sikere. Jóllehet, azóta sokat változott, és nem csak jellegében. Manapság nem csak szórakozás, hobbi, hanem üzlet is. De felfoghatjuk egy kellemes hétvégi programnak is, amit valószínűleg a család minden tagja élvezni fog. Na de hogy is vihetjük el kis kedvencünket kiállításra? 


Ha rendelkezik származási lappal, akkor a MEOE által rendezett kiállításokra, illetve külföldi kiállításokra nevezhetjük ebünket. A kutyás újságokban, helyi napilapokban, interneten meghirdetett kiállításokra a jelentkezési lap kitöltésével, és a nevezési díj befizetésével tudunk jelentkezni. A nevezési lapokat vagy az újságból tudjuk kivágni vagy a MEOE helyi szervezeténél is lehet kérni. 



 
A befizetést igazoló számla, a származási lap és a nevezési lap, munka osztályba a munkavizsga igazolásának fénymásolatát faxon vagy postai úton kell a megadott címre elküldeni. A kiállítás előtt kb. 2 héttel küldenek egy visszaigazolást, amellyel be tudunk lépni majd a show területére.
Azt mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy a kiállításra csak egészséges kutyával mehetünk, és tüzelő szukával sem illik megbolondítani a kiállításra nevezett kan kutyákat.

A küllembírálatnak a lényege, hogy a kiállításra nevezett kutyák mennyire közelítik meg a fajtastandard-ben rögzített elvárásokat. Az azonos osztályba nevezett kutyákat egyszerre szólítják be a ringbe. 


A ringbe lépést követően a kutyákat egymás mellett kell beállítani, majd a bíró szólítja a sorszám szerinti első kutyát. A bírálat mozgás közben és álló helyzetben zajlik. Általában először mozgás közben nézi meg a bíró a kutyát, majd álló helyzetben veszi szemügyre az egyes testtájakat. 




Szemből a fejét, a stopját, a homlok alakulását, koponya szélességét, a szemek színét, a fogazatot, a harapást, a fülek tűzését, a mellső végtagok állását bírálja. Oldalról a testarányokat, a hátvonalat és a mellkas vonalát, mellkas mélységét, a végtagok szögellését, izmoltságát, a far alakulását, a farok tűzését, tartását. Hátulról a hát- és ágyékszélességet, a far szélességét, a mellkas dongásságát. 


A bírók rendszerint a fogak vizsgálatát követően mindkét kezükkel végig simítják a kutya testét, így megvizsgálják a mellkast, a szőrzetet, a csontozatot. A kutyának ezeket persze nyugodtan, engedelmesen kell tűrnie. A kistestű fajtákat az álló helyzetben történő vizsgálathoz egy asztalra szokták feltenni.
Ezt követően ismét megnézi a bíró mozgás közben a kutyát, így kialakíthat egy összképet róla. Nagyon fontos a tempó megválasztása, mert egyes hibák ügetéskor nem, csak vágtában mutatkoznak meg vagy fordítva. Ha a bíró megköszönte a felvezetést, akkor a ringben meg kell várnunk, míg a konkurens kutyákat is felvezetik, majd egy utolsó körrel vagy anélkül összeveti a bíró a kutyákat és közülük egyet választ győztesnek. 
Azonban a bíró nem köteles kiadni az osztálygyőztes címet, ha a felvezetett kutyák közül egyik sem felel meg az 1. helyezettel szemben támasztott elvárásoknak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése