2012. május 17., csütörtök

A nyulak ivartalanítása


    Az állataink időben történő ivartalanítása- a tévhitekkel ellentétben- hosszabb és egészségesebb életet biztosít számukra.

Anya ivartalanítás után
    Azonban a nyulak ivartalanításának hosszú távú hatásairól ma még keveset tudunk. Hisz a nyulak az elmúlt évszázadok alatt nem mint házikedvenc, hanem mint táplálék és tenyészállat állt az ember szolgálatában. Ebből kifolyólag az állatokat nem ivartalanították. 5-10 évvel ezelőtt, a törpenyúl tenyésztés elkezdődött hazánkban (is). Kezdetben kevés állatot ivartalanítottak, ezért nem áll még rendelkezésünkre elég adat, hogy ez a beavatkozás milyen következményekkel jár a nyulak esetében.

  
 
  Az biztos, hogy az emberi önzőség, hogy megerőszakoljuk a természetet az állatok bizonyos tulajdonságaiban megjelenik. Az elmúlt évek során arra törekedtünk, hogy az állataink- a nyulak- minél apróbbak legyenek. Azonban ez a mutáció egy másik előnytelen hozadékkal járt. A törpenyulak nem élnek olyan hosszú ideig, mint nagytestű társaik (persze, ha nem kerülnek vágóhídra). Természetesen léteznek matuzsálem korú egyedek, de ezek száma elenyésző.

Már ébredezik

Ha ivartalanítjuk a nyuszinkat mire figyeljünk:

    Évekkel ezelőtt még nehéz volt megfelelő állatorvost találni, aki szakszerűen végezte volna ezt a beavatkozást. Az állatorvosok a gazdasági nyulak ellátására szakosodtak, nem a szinte tized akkora törpenyulakéra. A gyógyszerek is a nagytestű állatok méreteit szolgálták.
Szerencsére a hobbiállat egyre nagyobb népszerűsége végett, az orvosok is már máshogy állnak ezekhez a Pici állatokhoz- ez azonban minden újonnan beérkező kedvencre igaz.
 
   A nyulak számára nem maga a műtét a veszélyes, hanem az altatás. A nyulak nagyon könnyen túlalszanak, ami a halálukhoz vezethet. Ezért a legfontosabb a megfelelő mennyiségű altató beadása az állatnak, ehhez azonban pontos súlyadatokra van szükség.
 Én mindig azt tanácsoltam a nyuszitartóknak, ha állatorvoshoz viszi a kedvencét és az orvos első dolga nem az hogy mérlegre teszi a nyulat, akkor keressen másik orvost. Hisz ez a legfontosabb és legelső lépés.

Még alszik. Szemében megfelelő krém van, hogy ne száradjon ki.
   A bakok ivartalanítása nem hosszú és nem is nehéz műtét. Az anyáknál azonban ez már hosszabb folyamat, itt a hasfalat is vágni kell. Így a gyógyulás folyamata is hosszabb.

   A műtét előtt a nyulat nem kell éheztetni (hiszen a nyúl nem tud hányni, tehát nem áll fenn a veszélye, hogy az altatás során valami a légcsövébe kerülhetne). Mivel ehhez vagyunk hozzászoktatva, hogy műtét előtt se enni se inni nem szabad, így a nyúlnál is ezt fogják mondani. A nyúlnak nem lesz baja, ha nem eszik egy napot.


   Az altatást követően – ha már túl van az állat  a műtéten- nagyon figyeljünk arra, hogy a nyuszi melegen legyen. Takarjuk be. Ilyenkor könnyen kihűlhet az állat. Ébredéskor még nagyobb figyelmet érdemel. Hisz felébredvén kóválygós lesz. A többi emlőssel ellentétben a nyúl ébredéskor is ugrálni próbál, ami nem fog neki sikerülni. Nincs még koordinációs képessége. Vigyázzunk meg ne üsse magát, le ne essen valahonnan, mert könnyen szerezhetünk egy törést a nyuszinak.

Bak műtét után

    Igyekezzünk minél több folyadékot adni a nyúlnak, ha már nincs benne az altatónak hatása. Az orvos a műtét során valószínűleg ad majd a kedvencnek antibiotikumot- ami megint csak nem szerencsés a nyulaknál, de ilyenkor kell. Az antibiotikum tönkreteszi a nyuszi bélflóráját, amire nagy szüksége van a vitamin bélsár előállításához. Ezért igyekezzünk vitaminban gazdag ételeket kínálni neki ezután.


   Nekem volt ivartalanított anyám és bakom is. Az életükben semmilyen rossz és kellemetlen szerepet nem töltött be az ivartalanítás. Vidám és nyugodt életet éltek. Azonban az életük nem hosszabbodott meg emiatt. 6-8 évesen pusztultak el, mint a nem ivartalanított társaik…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése