2012. május 30., szerda

Amit a csontevésről tudni kell


    A kutya ragadozó (Carnivora) állat, ami azt jelenti, hogy a csonton kívül a zsákmányának egyéb részeit is elfogyasztja. Tehát a táplálékát szőröstül-bőröstül bekebelezi, bőrt, csontokat, húst, gyomortartalmat (így növényi részeket is).
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a kutyákat elegendő akár csonttal etetni, mivel ragadozók, és vígan elélnek akár ezeken is. Mindenkit ki kell, hogy ábrándítsak: a kizárólagos csontevés nem hogy hasznos, hanem egyenesen káros lehet a kutyára nézve. No de miért is? Nézzük csak.


    A csont a szervezet szilárd vázát alkotja és a legfontosabb ásványianyag-raktár is egyben, emellett az utolsó zsírdepó, ami kiürül a szervezetből. Mivel a csontoknak rendkívül magas a tápláló- és hatóanyag tartalma, ezért egy jól és könnyen hasznosítható természetes ásványianyag-forrást jelent a kutyáknak. Másodsorban pedig hozzájárul a bélsár állagának javításához, tehát az keményebb lesz, ezáltal kellő nyomást tud gyakorolni a végbél előtt található bűzmirigyre. Ennek köszönhetően a bélfal síkosabbá válik, és ez megakadályozza a mechanikai sérüléseket, amit csontszilánkok és egyéb lenyelt, oda nem illő dolgok (pl. síp, játékautó kereke stb.) okozhatnak.



 
    Ha a kutyákkal kizárólag csontot etetünk, akkor az súlyos bélsárpangást okoz, amely akár az állat életébe is kerülhet. Ezért nagyon fontos a mértékletesség, tehát heti 1-2 alkalomnál többször lehetőleg ne adjunk csontot a kutyáknak. Célszerű a csontos napok között 1 nap szünetet tartani, így nem terheljük meg annyira a kutya beleit. No de milyen csontot is etessünk? 


    Ugyanis csont és csont között is van különbség. Vannak, amelyek szilánkosan törnek, így könnyen felsérthetik a kutya bélrendszerét. Más kisebb csontokat viszont rágás nélkül, egyben nyelnek le a habzsoló kutyák, így azok könnyen mechanikai akadályt képezhetnek a tápcsatornában. Ennek a falánkságnak pedig könnyen hányás, gyomorcsavarodás vagy akár műtét lehet a vége, ennek híján pedig a kutya akár az életével is fizethet a mohóságáért.



     Akkor most melyik csontot szabad etetni, melyiket nem?

   A szárnyasok és a nyúl vékony csöves csontjai a tiltólistán vannak. Ezek a lábszár-, a combcsont, a szárny csontjai és a bordacsontok. Azonban a csirke far-hátat és a nyakat főzést követően nyugodt szívvel adhatjuk kedvencünknek. Sőt, a csirkefejet is etethetjük, miután megfőztük és eltávolítottuk róla a csőrt.


   A vastag csöves csontokat (pl. sertés, szarvasmarha kar-, lábszár-, combcsontok) főzést vagy sütést követően bátran adhatjuk kedvencünknek. Mivel ezek nagyon masszív, nehezen törő csontok, ezért jó darabig el lesz velük (addig sem az asztal lábát vagy a cipőket rágcsálja), mert nagyobb darabot nem tud belőlük leharapni, inkább csak reszeli a fogával. 



    Egyrészt ez jó elfoglaltság is a kutyának, jó darabig leköti magát vele, másrészt pedig az őrleményként a szervezetébe jutó csont könnyen felszívódó ásványianyag-forrást jelent.
A lapos csontok (pl. lapocka-, medencecsont) hőkezelést követően szintén etethetők, de ezek is csak mértékkel.

   Ha csontevést követően a kutya 1-2 napig nem ürít vagy amikor üríteni próbál, láthatóan fájdalmai vannak, kapkod a feneke felé, és szinte nem jön belőle semmi, akkor sürgősen állatorvoshoz kell vinni. Nem szabad halogatni a dolgot, mert sajnos akár a kutya életébe is kerülhet a csontevés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése