2012. február 15., szerda

A törpe fajták


Hermelin
Ebbe a csoportba azokat a nyúlfajtákat soroljuk, amelyek kifejlett kori élősúlya 1,00 - 2,00 kg között van. Apró termetükből adódóan gazdasági jelentőségük elenyésző. Hobbiállatként azonban manapság igen nagy népszerűségre tettek szert.  Régen a gereznáért is tartották, mivel rendkívül dús a szőrük, azonban ilyen kis állatról nagyon kevés prém húzható.
Azonban ezeknek a kis nyulaknak a vizsgálatával a nyulászok rengeteg új információhoz jutottak.

Törpenyúl fajták

Hermelin vagy Holland törpenyúl


Származás

Az 1880-as években egy holland tarka alomban tűnt fel egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, ami a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpe őse. A legrégebbi, de mindenképpen a legismertebb törpe fajtát először Angliában mutatták be 1984-ben. Kezdetben némi gazdasági hasznot is reméltek tőle, a selymes szőre és annak ezüstös árnyalata miatt. Mivel mindezek a menyétfélék családjába tartozó, hermelinre emlékeztető jegyek, innen kapta nevét is, Hermelin nyúl. A tenyésztés során kialakult egy kék és egy barna szemű változat is. Az előbbit Németországban tenyésztették ki 1902-ben. Ezután kezdték a színeseket is tenyészteni.

Megjelenése

A legkisebb termetű törpenyulak, alkatban jelentősen eltérnek az egyéb nyúlfajtáktól.  Általában 100 pontos rendszerben bírálják őket.

Küllem

A fej viszonylag nagy, a homlok széles. A nyak rövid, alig látható. A test rövid, hengeres, a vállak szélesek. A mellső lábak rövidek és finomak. A farok nagyon rövid és szorosan simul a törzshöz. Szemei nagyok és kidülledők. A fülek ideális hosszúsága 5,0 - 5,5 cm, teljesen szőrözöttek, végük lekerekített, felállók. A szőrzet rendkívül puha, tömött és viszonylag rövid. A szőrszálak hossza 18 - 20 mm.
         
Mérete

Minimum 0,7 kg, maximum 1,5 kg. Az ideális súly 1,0 -1,2 kg. Végleges testsúlyát féléves korára éri el.

Tenyésztő szervezetei több országban is megtalálhatók, főként nyugat-európai országokban.


Törpe kosorrú

Retek kosorrú
Származás

Ez a nyúlfajta sokkal fiatalabb, mint a holland törpe, csak az utóbbi évtizedekben tenyésztették ki.  Már az első években számos színváltozata jelent meg.

Megjelenése

A nagy kosorrúakéra hasonlít, de törpe változatban.

                                                                                            
Külleme

Tömör testfelépítés jellemzi.  A nyak rövid, a hát és a far jól izmolt. A lábak rövidek, erősek.
A fej kerek, széles. A profil erősen kerek (kosorr). A szemek fényesek. A korona, (ez a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész) kifejezett. A fül széles, lekerekített, szőrözött, a pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz. A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet. Ideális hosszúsága 22,0 - 28,0 cm. A szőrzet sűrű, a fedőszőrök nem durvák. A szőrzet színe (néhány kivételtől eltekintve) egyezik a nagy kosorrú színeivel.


Mérete

A fajta legkisebb tömege kifejlett korban 1,0 kg, legnagyobb 2,0 kg. Az ideális 1,5 kg. Kifejlett kori testtömegét fél éves korára éri el.

Tenyésztőszervezetei több országban ismertek.

Oroszlánfejű törpenyúl

Származás

Mazsola oroszlán
Ezt a viszonylag új keletű fajtát Belgiumban tenyésztették ki úgy, hogy egy svájci rókanyulat (amely nem törpefajta) egy belga törpével kereszteztek. Ennek eredménye egy rövid szőrű nyúl lett, a feje körül sörénnyel. A különböző országokban a kiállításokon különféle szempontok alapján bírálják el a nyulakat: amíg az Egyesül Államokban az állat kis méretére törekednek (amely formailag a holland törpére hasonlít), addig Angliában a minél nagyobb és egyöntetűbb sörény elérése a cél. Az oroszlánfejű törpenyúl hazánkban is egyre népszerűbb fajta, viszont az állomány eléggé vegyes, mind testnagyságát, mind a sörényformát tekintve.

Küllem
Oroszlán

Magát a sörényességet egy domináns gén okozza, amely az aljszőr hosszabbodását idézi elő a nyak, a pofaalja és a comb tájékán. Ez különböző mértékű lehet, de bármilyen sörényes nyulat oroszlánfejűnek kell tekinteni. A sörény jellemzője, hogy körbeéri a fejet, de az arcorri és a szemek közötti rész sima szőrű, hossza 5 - 8 cm között változhat.
Az állat általános standardjára az erős, lekerekített fej, felálló fülek (legfeljebb 7,6 cm) közepes hosszúságú végtagok, magas tartás (amely láttatja a sörényt) jellemző.

Színezet

Minden színváltozat elfogadott.

Oroszlánfejű törpe kosorrú

Yoda oroszlán kosorrú
Származás

Nem sokkal a törpe oroszlánfejű fajta megjelenése után, Európában kitenyésztették a törpe kosorrú fajta sörényes változatát is. Ez a fajta tulajdonképpen normál törpe kosorrú, jellegzetes sörénnyel a fejük körül. Az állófülű változathoz képest ez a sörény általában hosszabb és néha nem olyan dús.

Küllem


Szinte teljesen megegyezik a törpe kosorrúéval, csak a sörényben van lényeges eltérés. A sörény 5 - 7,5 cm hosszú, a fej körül körben található, ráterjed a nyak mögötti „V” alakú részre is. A korona felett frufru van. A combon szőrnadrág található, amely a felnőtt állatok némelyikén eltűnik, másoknál nem.

Törpe rex

Brios rex
A törpe rexet először Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban ismerték el új fajtának, 1998-ban.
A Castor törpe rexet a texasi Mona Beryhill tenyésztette ki 1984-ben.
Ránézésre ez a nagyon mutatós nyuszi úgy néz ki, mint a nagyobb normál rex nyúlnak egy kicsinyített változata. Kecses arányaival és a kellemes, bársonyos tapintású „rex bundával” tűnik ki.

Testfelépítés és küllem

Váll és csípőszélessége arányos, izmos testfelépítésű. A fülek egyenesek és mereven állnak, megengedett hosszuk 3 - 5 cm. A rex nyulak fő jellemzője a gyönyörű és puha bundájuk, amely bársonyos tapintású. Ez azért van, mert a hosszú fedőszőröket a tenyésztés során eltűntették, és a másodlagos fedőszőrszálakat olyan méretűre csökkentették, mint az aljszőrzet. A szőrszálak a bőrből függőlegesen nőnek és a háton sem hosszabbak 17 - 20 mm-nél.

Szőrzet, színezet:

A nagy testtömegű rex fajtáknál nagyon sok színváltozat létezik, amely lassan megjelenik a törpe fajtánál is.
Az utóbbi években a tenyésztők már sikeresen kitenyésztették a kosorrú és a rex mini változatát is. Ezen kívül külföldi kiállításokon már feltűntek az angóra és a rókanyúl törpe változatai is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése