A macska szervezetének fejlődéséhez és életfolyamatainak szabályozásához nélkülözhetetlenek a különféle ásványi anyagok és vitaminok.
Természetes körülmények között a macska kisebb rágcsálókkal táplálkozik, melyek növényevők. Így zöldtakarmányhoz is hozzájut. Naponta 8-10 egeret fogyaszt el, melyek teste kb. 70% vizet, 14% fehérjét,10% zsírt, 1 % szénhidrátot és 1 % ásványi anyagot tartalmaz. Mivel a macska mindenestől megeszi az egeret, így a májból vitaminokhoz, a csontokból kalciumhoz és ásványi sókhoz jut hozzá.
Tehát a macska számára az a legjobb összetételű takarmány, mely mindezeket hasonló arányban tartalmazza.
Egyoldalú lesz cicánk táplálkozása, ha csak hússal etetjük, mert nem tartalmaz elegendő A-vitamint, kalciumot és jódot, melyek hiánya csontritkuláshoz és terméketlenséghez vezet.
Viszont a vitaminok is túladagolhatók, ha állandóan májjal etetjük a cicát, súlyos károsodásokat okozhatunk a csontjaiban, ízületeiben. Egy egészséges, jó minőségű konzervtápon tartott cicának nincs szüksége külön vitamin adására.
Felnőtt macska napi ásványi anyag
szükséglete:
Kalcium 1,0 g
Foszfor 0,8 g
Nátrium 0,2 g
Kálium 0,4 g
Magnézium 0,05 g
Vas 10 mg
Réz 0,5 mg
Mangán 1,0 mg
Cink 4,0 mg
Jód 0,1 mg
Foszfor 0,8 g
Nátrium 0,2 g
Kálium 0,4 g
Magnézium 0,05 g
Vas 10 mg
Réz 0,5 mg
Mangán 1,0 mg
Cink 4,0 mg
Jód 0,1 mg
Felnőtt macska napi vitaminszükséglete:
B1-vitamin 0,5 mg
B2-vitamin 0,5 mg
B6-vitamin 0,4 mg
B12-vitamin 0,02 mg
Folsav 0,1 mg
D-vitamin 100 NE
E-vitamin 8,0mg
A macska táplálkozásánál figyelembe kell venni, hogy emésztőrendszere az evolúció során a húsevéshez alkalmazkodott és elvesztette azt a képességét, hogy cukrot és növényi anyagokat bontson le. A szénhidrátok közül is csak a főtt keményítőt (kenyér, keksz, burgonya) tudják megemészteni.
Vadon élő macskák táplálékában szinte nincs is szénhidrát.
Ha a húsevéshez alkalmazkodott a szervezete, akkor miért ne lehetne csak hússal etetni?? Az egérben pl. vajon mennyi szénhidrát lehet, pláne főtt? :-) Főleg kenyér meg keksz... :-P
VálaszTörlés