2012. január 16., hétfő

Milyen a kutya magzati fejlődése?


Aki szuka kutyát tart, számoljon azzal, hogy évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kb. 2-3 hétig fokozottan kell figyelnie kedvencére. A tüzelés ideje alatt szinte a semmiből jelennek meg egy-egy séta alkalmával a különböző méretű, fajtájú udvarlók, amik boldogan tennének eleget fajfenntartási kötelességüknek. A nem kívánt szaporulat elkerülése céljából ilyenkor a legjobb, ha pórázon sétáltatjuk kedvencünket.
Ha viszont úgy döntünk, hogy választunk egy fajtában ebünköz illő párt és biztosítani tudjuk az anyának és a kölyköknek a megfelelő életkörülményeket 7-8 hétig, akkor 62-65 nap elteltével valódi csodának leszünk szemtanúi.
Az anya testében ez alatt az idő alatt hihetetlen változásokon mennek keresztül a magzatok.

Első hét:

A petesejt kiszabadul a petefészekből, majd 2-3 napig sodródik a petevezetőben, mialatt, további érési folyamatokon megy keresztül. Ha ilyenkor történik a fedeztetés, akkor a petevezetőbe felúszó spermiumok megtermékenyítik a petesejtet. Mivel a spermiumok több napig is életképesek a szuka testében, így lehet, hogy akár az egy héttel korábbi fedezéstől termékenyül meg a kutyánk.
A méhbe az embrió már 32-64 sejtes állapotban jut el, ahol néhány napig még szabadon lebeg. A méhfal szabályos összehúzódása segíti a több megtermékenyített sejtet, hogy megfelelő távolságban tudjanak beágyazódni. A felrepedt tüszők ezalatt sárgatestté alakulnak, amik a későbbiekben a vemhesség megtartásáért felelős hormonokat fogják termelni.



Második hét:

Megtörténik a beágyazódás, elkezd kialakulni a magzatburok és a placenta, ami majd a magzatokat táplálja.

Harmadik hét:

A harmadik hét elején embrió még csak 4 mm hosszú. 25 napos korára azonban az embrió meggörbül, már 3 cm hosszú. A kölykök szeme helyén még csak bőrrel fedett szemgödör van.

Negyedik hét:

Ezen a héten az állatorvos nagy bizonyossággal már meg tudja állapítani a vemhesség tényét ultrahangos vizsgálattal. A hét végére befejeződik a placenta kialakulása. A 25. naptól műszer segítségével már hallható a magzati szívhang, a 34. naptól pedig ultrahang segítségével a magzatok mozgását is láthatjuk. 



Ötödik hét:

A magzatok már 4 cm hosszúak és kialakultak az ivarszerveik. Ettől a héttől az állatorvos már tapintás útján is érzékelni tudja a vemhességet. Ebben az időszakban a magzatok már mozognak, és ultrahang felvételen is látható ahogy „futnak”, sőt akár lihegnek is.

Hatodik hét:

Már működik a kölykök veséje, így vizeletet ürítenek a magzatvízbe. Csak egy hónap van hátra az ellésig, azonban ha az anya szervezete „úgy ítéli” meg, hogy a környezet nem megfelelő az újszülöttek számára (pl. nem kap elég tápanyagot), akkor az embriók még felszívódhatnak. A 36. nap után ez a veszély már nem áll fenn.
A hatodik hét végére kialakul a húgyhólyag, a gyomor és a szemek is. Orruk, fülük még szorosan testükhöz tapad. Kialakult már a belső- és a közép fül, a külső fül azonban még folyamatosan nő.

Hetedik hét:

Ekkorra a méh már kitölti az egész hasüreget. 

Nyolcadik hét:

Az 50. nap után az állatorvos már ki tudja tapintani a magzatokat. A tüdő fejlettsége részben teljes, azonban a fejlődése csak az ellés utáni első légvétellel fejeződik be. A kiskutyák testén megjelent szőrszálak egybefüggő bundát alkotnak.

Szülés előtt egy héttel


Kilencedik hét:

A magzatoknak már van bajszuk és körmük, szemük azonban még csukva van. Az ellés ideje már egyre közeledik. A 60. nap körül csökken az oxigén szintje. Részben ennek, részben hormonális változásoknak köszönhetően indul meg az ellés.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése