2012. január 7., szombat

A kutya testbeszéde


A mozdulatok általi kommunikáció mellett a kutya hangulatát híven tükrözi arckifejezése is.

Mimikájuk kifejezhet: aggódást, izgalmat, félelmet, játékhoz való kedvet.

A kutyákat ebben a vonatkozásban az is megkülönbözteti az embertől, hogy nem leplezik érzelmeiket. Amit gondolnak és éreznek, azt a testbeszéddel nyíltan és őszintén ki is fejezik. A testbeszéd akkor működik hibátlanul, ha a kutya mozgásában nincs korlátozva, vagyis nincs megkötve vagy szűk helyre zárva. Természetesen befolyásolja a testbeszéd tökéletes működését az is, ha minden biológiai adottsága adva van, nem csonkolták a divat szerint a farkát, füleit vagy egyéb testrészét, akár baleset által.

A kutya éberségét a fülei egyenes és függőleges állítása kíséri. A hátra álló vagy a fejre simuló fülek kifejezhetik az örömöt, engedelmességet, de a félelmet is. Ahhoz, hogy pontosan megértsük szándékát, a kutyus egész testtartását kell figyelnünk. Ha kutyánk agresszív, ezt fülei merev, felálló helyzete vagy szoros fejhez simulása jelzi.

Ha kutyusunk boldog, szemhéját lazán vagy félig lecsukva tartja, míg agresszív viselkedéskor tágra nyitja a szemeit. Egy falkában a vezető kutya a szelídebb állatot már a nézésével is rendre tudja utasítani.



A kutyák sokszor néznek "farkasszemet" egymással. Ez az állapot addig tart, míg egyikük agresszívabb nem lesz, vagy a másik szemlesütve el nem oldalog. Ha azonban az erősebb állat a másikat alázatos viselkedése ellenére tovább is nézi, akkor az állat bizonytalanná válik és félelemből támadhat. Ha egyik állat sem adja fel a szemkontaktust, akkor a domináns kutya morog, majd támadhat is.

Ha az ember állja a kutya pillantását, és az állat éppen ideges vagy agresszív, akkor ezzel kiprovokálhatja a támadását. A szelíd szemkontaktus azonban nélkülözhetetlen a jó gazdi-kutya kapcsolathoz.



Az engedelmes kutyák vagy bizonyos fajták, mint pl.: a labrador, gyakran kinyitják szájukat és "mosolyognak". Ezzel szemben egy agresszív kutya csak a metszőfogait villantja ki, közben orrán a bőr összeráncolódik. A félelemmel teli állat hátrahúzza ajkát és összes fogát kivillantja, melyhez gyakran morog is.

Kutyánk boldogságát, kiegyensúlyozottságát fejezi ki, ha fűben, vagy hóban hempereg. Ha figyelmét összpontosítja valamire, akkor egész testében megmerevedik, izmai megfeszülnek. Amikor séta közben leengedett fejjel szimatol, figyelemelterelő cselekvést végez.



Ha a kutya nyalogatja egy másik kutya száját, akkor vagy alázkodik, vagy játszani hívja.
Ha kutyusunk az állát vagy mellső lábát a másik kutya vállára teszi, dominanciáját fejezi ki vele szemben. Persze ez előfordul a családban élő gyerekekkel is, de a gazdival így soha nem bizalmaskodik.

Két ismeretlen kutya találkozásakor gyakran előfordul a nyak és hát szőrzetének borzolása, mely agresszív, támadásra utaló jel. Ha az egyik kutya hasra fekszik, jelzi, hogy nem támad, ismerkedni akar.
Ahhoz, hogy a kutya és gazdája között harmonikus és eredményes kapcsolat alakuljon ki, törekedni kell arra, hogy megfigyelje, megértse a kutya testbeszédét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése