2012. január 27., péntek

Milyen a kutya édes otthona?


Mielőtt hazavisszük kedvencünket, feltétlenül el kell döntenünk, hogy a kutyus életterünk melyik részébe „tartozhat” majd. Csak a kertben akarjuk tartani vagy netán a lakás bizonyos helyiségeit is magáénak tudhatja. Ha nem rendelkezünk kerttel, szintén meg kell gondolnunk, hogy az egész lakást birtokba veheti-e vagy lesznek számára tiltott zónák. Persze minden kiskutya próbálgatni fogja, hogy meddig mehet el a gazdi tűrőképességét illetően. Ha elhatározzuk, hogy ebünk nem fog velünk egy ágyban aludni, akkor következetesnek kell maradnunk, ellenkező esetben a kutya nem érti majd miért lehet egyszer a takaró alatt, máskor meg miért kell az előszobában kuksolnia.


A kutyatulajdonosok jelentős része lakásban tartja kedvencét. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az állatnak legyen egy állandó helye. Ez lehet kosár, pokróc. Itt a kutya nyugodtan pihenhet, biztonságban van, itt soha nem szabad megfenyíteni. Ez az a hely, ahová mindig visszahúzódhat egy-egy dorgálás után vagy ha aludni szeretne. A viselkedés kutatók állítják, hogy ez a kutya „szűkebb territóriuma”, mely lehetőleg a lakás egy védettebb, nyugalmas sarkában legyen. Ez számunkra szent és sérthetetlen. Itt a kutyának nem eshet semmiféle bántódása: nem dorgálhatjuk, nem fenyíthetjük meg, itt ne nevelgessük. Azonban, ha rosszat csinál, erre a helyre zavarjuk vissza. Megfigyelhetjük, hogy ha kutyusunk rossz fát tett a tűzre (amivel persze tisztában is van), hanyatt-homlok menekül a biztonságot nyújtó helyére, amikor kiderül a csínytevés. Természetesen ez a kis intim szféra nem azt jelenti, hogy kutyusunk nem fog máshol aludni vagy pihenni. Máshol is fog tevékenykedni a lakásban.

Ha kertben tartjuk, akkor is szüksége van ilyen kuckóra. Ez a kutyaház. Ennek elhelyezését a kertben nagy gonddal végezzük. Télen ne felejtsük el szigetelni, sőt nagy hidegben még a lengőajtó is hasznos lehet, mert védi a házban levő kutyust a széltől, a hidegtől.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése